Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyden merkitys

Nuoremmille sukupolville isänmaallisuus voi asua kansallispuistossa, kun vanhemmat mieluummin turvaavat talvisotaan.

Isänmaallisuudella on selvästi positiivinen merkitys meille. Eri-ikäisille suomalaisille isänmaallisuus ainakin sanana tarkoittaa kuitenkin eri asioita.

Taloustutkimus selvitti Iltalehden teettämässä kyselyssä, missä asioissa tai instituutioissa parhaiten tiivistyy suomalainen isänmaallisuus.

Nuorempien ikäluokkien mielissä isänmaallisuus on enemmän laajoissa kansalaisvapauksissa sekä kotimaisessa luonnossa kuin itsenäisyytemme alkuaikojen sotaisassa historiassa.

Yli 50-vuotiaista työikäisistä joka kolmas yhdistää isänmaallisuuteen puolustusvoimat ja asevelvollisuuden suorittamisen.

Nuorten suomalaisten laskeneesta maanpuolustustahdosta ei pidä olla huolissaan.

Sota on käsitteenä paljon monimutkaisempi kuin aiempina vuosikymmeninä. Kyberuhkien ja somesotien aikakautena maanpuolustustahto ei pelkästään tarkoita halua olla rynnäkkökivääri tanassa juoksuhaudassa. Digiaikana olemme käytännössä kaikki etulinjassa.

Varusmiespalveluksensa päättävistä nuorista naisista ja miehistä 90 prosenttia pitää kokemustaan perusteltuna ja positiivisena.

Selvää on, että puolustusvoimien koulutuksen on kehityttävä ulkoisten uhkien ja organisaatiokulttuurien muutoksessa.

Taloustutkimuksen kyselyssä vastaajat saivat myös nimetä vapaasti, kuka henkilö ilmentää parhaiten suomalaista isänmaallisuutta. Kärjessä ovat odotetusti marsalkka Mannerheim ja pitkäaikaisin presidenttimme Urho Kekkonen . Mielenkiintoista on, että Linnan juhlien isäntä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kiilannut presidentti Mauno Koiviston rinnalle. Ensimmäinen nainen, presidentti Tarja Halonen löytyy sijalta yhdeksän.

Suomi on ollut nyt 101 vuotta itsenäinen. Sillä on edelleen valtava merkitys kaikille meille varsinkin, kun seuraamme mitä viime vuosina on tapahtunut niin Krimin niemimaalla kuin Ukrainan itäosissa.

Edeltävien sukupolvien valtavat uhraukset eivät ole menneet hukkaan. Meillä on mahdollisuus sytyttää kynttilät vapaassa isänmaassa, nöyrinä ja ylpeinä.