Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Pihtaan tämän yhteiskunnan pilalle, eikä se ole sinun asiasi

On absurdia alkaa painostaa nuoria aikuisia lisääntymään kansantaloudellisin perustein, kirjoittaa toimittaja Markku Uhari.

Olen 31-vuotias kaupungin keskustassa asuva aikuinen, jolla ei ole yhtään lasta.

Viime aikoina on tämän vuoksi tuntunut siltä, että olen pihtailullani aiheuttanut tämän yhteiskunnan vääjäämättömän vaipumisen kohti omaa tuhoaan.

Että jopas on, kun eivät nämä nuoret lisäänny. Meillä ei ole kohta uusia kyläkouluja, neuvoloita, synnytyssairaaloita saati uusia ihmisiä, jotka tulevat maksamaan muiden eläkkeitä. Heiluipa kuule peitto silloin, kun rintamalta palattiin.

Ikään kuin jokaisen suomalaisen nuoren pitäisi iltaisin sängyssä olla huolissaan kansakuntamme huoltosuhteesta. Syntymättömyyskiima lähti laukalle viimeistään siinä vaiheessa, kun Tilastokeskus julkaisi tuoreet tiedot Suomen alhaisesta syntyvyydestä.

Sanaa “historiallinen” on uutisissa painotettu, ja paitsi media myös poliitikot ovat käyttäneet aikaa ja energiaa pohtiakseen, että mikä tässä yhteiskunnassa on, kun ei haluta jättää kumia välistä ja panna Suomea kuntoon.

Kauhistelun keskellä voi muistaa, että syntyvyyden lasku on Suomessa yhtä yleinen trendi kuin muissa kehittyneissä valtioissa. OECD:n tilastoissa Suomen syntyvyyden kehitys seuraa samaa kaakkoon painuvaa käyrää kuin muualla.

Euroopan komission tilastopalvelun Eurostatin mukaan Suomen syntyvyysluku vuonna 2016 oli naista kohden 1,57, kun EU-keskitaso on 1,6.

Syntyvyys on toki Suomessa tästä vielä laskenut, mutta toisaalta maahanmuutto kannattelee väestönkehitystä. Ulkomaalaistaustaiset ovat tilastojen valossa myös innokkaita perustamaan perheitä.

Syntyvyyden lasku on osin myös samaa ilmiötä kuin kaupungistuminen, jota poliittiset päätökset, vaalilupauksista huolimatta, korkeintaan hidastavat. Kehityksen suunta lupauksilla tuskin muuttuu.

Omat vanhempani jäävät lähivuosina eläkkeelle. Isoisänikin voi hyvin. Tämä tarkoittaa, että ikäiseni saavat todennäköisesti elättää tuloillaan kahden sukupolven eläkeläisiä. Tokkopa vastaavaa on aiemmin historiassa tapahtunut, mutta mikäpä siinä.

Tämäkään havainto ei vielä ole saanut minua perustamaan perhettä. Jos jokin minut lopulta siihen saa, niin se on minun ja puolisoni välinen asia, eikä oikeastaan kuulu muille.

On absurdia alkaa kansantaloudellisista syistä painostaa nuoria lisääntymään. Eihän kukaan ole niin tyhmä, että päättäisi syyllistää vanhuksia pitkästä iästä.

Syntyvyyden laskua saa ja pitää tutkia. Kernaasti saavat poliitikotkin pohtia sitä, miten Suomesta voi saada entistä paremman paikan paitsi lapsille, myös niitä kasvattaville perheille.

Joten josko oltaisiin hätääntymättä. Paineilla kun on tapana vaikuttaa suorituskykyyn.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

markku.uhari@lannenmedia.fi