Teemu Pukki on noussut Englannin mestaruussarjassa kansainväliseksi maalitykiksi – mutta miksi vasta nyt?
Teemu Pukin tehokkuus Englannin mestaruussarjaa, eli toiseksi korkeinta sarjatasoa, johtavan Norwich Cityn paidassa on tällä hetkellä jotain sellaista, jota on vaikea sivuuttaa. 18 ottelussa on syntynyt 12 maalia.
Hyökkääjän tehtävä on tehdä maaleja ja niitä Pukki tällä hetkellä tekee. Pukki on sarjan maalintekijätilastossa kolmantena Lewis Grabbanin ja Neal Maupayn jälkeen.
Pukin tehot ovat merkittäviä. Vaikka ne eivät ole syntyneet maailman merkittävimmässä sarjassa, ne ovat syntyneet kuitenkin sarjassa, jota ei missään nimessä kannata aliarvioida.
Asia, joka on noussut esille, on se, että Pukki ratkaisee pelejä. Pukki on tietysti viimeistellyt hyökkäyksen, mutta on muistettava, että pelit ratkaisee oikeasti joukkueen kollektiivinen suoritus – ei yksittäinen pelaaja.
Yhtä hyvin voisi väittää, että pelin ratkaisi minuuttia aikaisemmin Norwichin maalivahti, joka suoritti onnistuneesti lähitorjunnan. Montako kertaa ylipäätään olemme saaneet lukea jalkapallossa, että maalivahti ratkaisi ottelun? Joka tapauksessa on mentävä ajassa paljonkin taaksepäin, että löytäisi suomalaisia maalinsylkijöitä ulkomaalaisista ammattilaissarjoista. Jari Litmanen oli tietysti sellainen ylitse muiden Ajaxissa. Lisäksi löytyy Jonatan Johansson , Antti Sumiala , Mikael Forssell ja Shefki Kuqi .
Jos puhutaan puhtaista hyökkääjistä – ja jätetään siksi Litmanen katsannosta ulos – yksi asia pistää silmään. Se asia on epästabiilius.
Kun kaikki loksahtaa kohdalleen, kyseiset pelaajat olivat merkittäviä maalintekijöitä. Mutta kun ympäristö tai aika muuttuivat, kaikki ei ollutkaan enää itsestään selvää.
Sama asia, tai ehkä jopa sama ongelma, löytyy myös Pukin maalintekohistoriasta.
Toinen asia, mikä nostaa esiin epäselvän hämmennyksen on, että Teemu Pukin agentti on ylpeydellä – ehkä syystäkin – kuuluttanut sitä miten Pukki on laittanut oman fysiikkansa kuntoon ja kuinka se näkyy hänen nykyisissä edesottamuksissaan.
Hienoa.
Ottaen kuitenkin huomioon ammattijalkapallon syvimmän olemuksen ja luonteen, on pakko kysyä, että mitä Pukki on tähän saakka sitten tehnyt?
Pukki ei ole enää mikään teinilupaus, kyseessä on 28-vuotias pelaaja.
Jos on niin, että Pukki on tähän saakka pelannut muun muassa Schalkessa ja Celticissä vähemmän rautaisessa tikissä, herää luonnollisesti yksi kysymys.
Jos selvästi lahjakas pelaaja olisi aikuistunut aikaisemmin, millainen olisikaan voinut olla hänen urapolkunsa?
Olisiko voitu puhua absoluuttisesta kansainvälisen tason hyökkääjästä, joka tekee saman määrän maaleja, mutta vieläkin korkeammilla sarjatasoilla?
Tätä ajatuskulkua voi kutsua jossitteluksi, mutta sitä voi myös kutsua kysymykseksi, jonka huippu-urheilun perusajatus pakottaa kysymään.
Kirjoittaja on Italiassa työskentelevä jalkapallovalmentaja.