Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailma muuttuu ja nimilaki siinä mukana

Uusi nimilaki lisää nimiin liittyvää valinnanvapautta ja tasa-arvoisuutta. Vanha laki oli kolmen vuosikymmenen takaa.

Nimilain muutokset ovat tavanneet herättää Suomessa hälyä, mutta tämän vuoden alusta voimaan tullut uusi nimilaki ei ole nostattanut kovin suuria tunteita. Hyvä näin.

Nyt on mahdollista hakea ja saada neljä etunimeä kolmen sijaan.

Sukunimissä yhdistelmänimet ovat mahdollisia koko perheelle, ei vain toiselle puolisolle.

Pariskunnat voivat ottaa kahdesta sukunimestä vapaavalintaisessa järjestyksessä koostetun yhdistelmäsukunimen, jonka lapsi voi periä.

Perheen yhteisessä yhdistelmänimessä jatkuvat näin molemmat suvut.

Valinnanvapautta on kaivattukin entistä monimuotoisemmissa perheissä kuten uusperheissä. Ota kantaa -verkkopalvelussa sai suurta kannatusta pariskuntien ja pariskuntien lasten mahdollisuus kaksiosaiseen sukunimeen.

On hyvä, että lapsen etu huomioidaan yhä paremmin nimiä koskevassa päätöksenteossa.

Tietyin edellytyksin nimensä voi muodostaa jopa kokonaan uudeksi. Käytössä olevien sukunimien suoja säilyy kuitenkin nykyisenä.

Laki on pääpiirteissään selvä. Mahdolliset pulmat piilevät lain yksityiskohtien tulkinnanvaraisuudessa. Nimiraati antaa suosituksensa epäselvissä tapauksissa.

Etunimeksi voi valita myös sellaisen nimen, joka ei vastaa perinteistä kotimaista nimikäytäntöä, kunhan se on vakiintuneesti Suomessa käytössä.

Mikä tahansa nimi ei käy. Ei etu- eikä uudissukunimikään saa herättää pahennusta, aiheuttaa haittaa tai olla muuten soveltumaton. Se ei olisi varsinkaan lapsen edun mukaista.

Lain henkenä on karsia nimiasioihin liittyvää byrokratiaa. Nimen ilmoittamista ja muuttamista varten on luotu nykyajan vaatimat sähköiset palvelut.

Uusi laki on lähtökohtaisesti hyvällä asialla. Nimi on tärkeä osa itse kunkin identiteettiä. Jos nimensä kokee vaillinnaiseksi tai vääränlaiseksi, sitä on voitava muuttaa.

Nimilaissa ei erikseen mainita sukupuolineutraaleja nimiä. Siltä osin laki uhkaa jäädä marginaalisesti ajastaan jälkeen, ellei käytäntö muuta todista.