Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opintotuen tulorajat nostattavat sappea

Opiskelijoiden huolena tahtoo olla niukka toimeentulo. Opintotuki on todella tarpeen, mutta opintojen ohessa työskentely törmää tulorajoihin.

Opiskelija voi nykyisellään ansaita vain määrätyn verran muita tuloja ilman vaikutuksia opintotukeensa.

Nopea valmistuminen on valtiovallan toiveissa, mutta opiskelijoiden työkokemuskin on arvokasta pääomaa. Täydet opintoviikot muutamassa vuodessa eivät työmarkkinoilla vakuuta, jos työkokemusta ei ole edes nimeksi.

Opintotuen tulorajat ovat pysyneet pitkään ennallaan. Tasokorotus tulorahoihin tapahtui viimeksi edellisellä vuosikymmenellä ja viime vuonna oli pieni indeksitarkistus.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Palkansaajien tutkimuslaitoksella teettämä selvitys antaa aiheen harkita vakavasti opintotuen tulorajojen höllentämistä tai opintotuen takaisinperinnän muuttamista. Opintotuesta vastaava kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) olisi itse valmis tulorajojen reiluun korotukseen tai luopumaan rajoista tyystin. Ministerin puheet ovat tosin kevyellä pohjalla hallituskauden lopulla ja sinisten kannatusluvuilla.

Terho on kyllä oikeassa siinä, ettei työnteosta pitäisi rangaista ja että nuoren työkokemus tukee työllistymistä.

Opintotuen tulorajoja ei tarvitse poistaa kokonaan, kun kyseessä on enemmänkin opiskelijoiden vähimmäistoimeentulo.

Mikäli yhdeksän opintotukikuukauden tuloraja olisi nykyisen noin 12 000 euron sijaan 18 000 euroa, ei selvityksen mukaan koituisi harmia mahdollisten lisätulojen menetyksistä. Vaihtoehto lisäisi valtion verotuloja.

Opiskelijan täytyy itse huolehtia siitä, etteivät vuositulot ylitä vuositulorajaa. Tulorajan ylittävän osan takaisinmaksu nostattaakin sappea.

Jos opiskelija tienaa muutaman euronkin yli tulorajan, hän menettää yhden opintotukikuukauden ja joutuu maksamaan tuen takaisin, mahdollisesti korkojen kera.

Takaisinperinnän muuttaminen 50 prosenttiyksikön lisäveroasteeksi tuntuisi reilummalta ja kasvattaisi myös verotuloja.

Opintotuen tulorajojen muutokset eivät näytä juuri vaikuttavan opintotuen käyttöön. Tulorajoja on tärkeää puida tulevaa päätöksentekoa varten.