Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Ristiriita nimeltä Matti Nykänen

Usein kuulee puheenvuoroja, joissa urheilijoita pyydetään käsittelemään ihmisinä.

Tässä valossa monen mieleen nousi ristiriita, kun suomalaiset pysähtyivät maanantaiaamuna Matti Nykäsen kuolinuutiseen.

Miten pitäisi suhtautua urheilulegendaan, jonka urheilu-ura oli menestys, mutta jonka siviilitarinassa on synkkiä sävyjä.

Pitäisikö Nykäsestä muistaa monen mielestä kaikkien aikojen mäkihyppääjän uran huippuvuodet ikimuistoisine voitonhetkineen?

Pitäisikö Nykästä ajatella sankarina? Ja mitä sankaruus todella on?

Vai pitääkö Nykäsen elämää ja uraa tarkastella kokonaisuutena, jolloin yhteenveto onkin haastavampaa?

Nykäsen kovin kilpakumppani Jens Weissflog toi yhden lisänäkökulman Helsingin Sanomien haastattelussa. Weissflog harmitteli median välineellistäneen Nykäsen.

Weissflogin ei voi sanoa olevan väärässä, mutta se on vain yksi osa totuutta.

Nykänen ei aivan osaton tässä asiassa ollut. Hänen tiedetään olleen aktiivinen keltaisen lehdistön suuntaan. Se oli myös Nykäsen valinta.

Ja vaikka media olisi moneen asiaan syyllinen, media ei ole tehnyt niitä synkkiä asioita, jotka Nykäsen historiasta löytyvät.

Nykänen oli aikansa suuri suomalainen urheilulegenda, jonka menestystä oli sen ajan eläneille etuoikeus kokea ja elää.

Se, mitä tapahtui myöhemmin, on sekin Nykästä, mutta eri näkökulmasta. Silti myöhemmät skandaalit eivät saa Nykäsen saavutuksia ja niiden muistoja vietyä pois.

On silti vaikeaa sivuuttaa sitä, että neljän olympiakullan ja kuuden MM-kultamitalin miehellä on myös kaksi ehdotonta vankeusrangaistusta.

Toinen tuli törkeästä pahoinpitelystä, jossa Nykänen puukotti 59-vuotiasta miestä ja toinen pahoinpitelystä, jossa Nykänen löi lampunjalalla silloista vaimoaan.

Olisiko Nykänen ilman urheilun luomaa yliluonnollista sädekehää niin monessa muistelossa suuri sankari?

Olisi vaikeaa kuvitella merkittäviä tekoja tehneen poliitikon tai vaikkapa Nobel-palkitun henkilön saavan sankariviittaa harteilleen, mikäli heillä olisi Nykäsen rikosrekisteri.

Suomalaisen urheilukuvaston sivuilla on aina erityinen paikka niille, joiden elämänhallinnassa on ollut puutteita mutta jotka ovat silti urheilussa pystyneet menestymään.

Kenties niihin tarinoihin on ollut helppoa samastua.

Harva meistä voi heittää ensimmäistä kiveä, ja sanoa eläneensä elämänsä virheitä tekemättä.