Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Järvisen sukset kunniapaikalla

Sain joitakin vuosia sitten lukijapalautteen, jonka mukaan vain hiihdän ja hiihdän ja hiihdän. Otin opikseni. Olen vähentänyt huomattavasti hiihtämistä, etenkin työaikana, mutta MM-kisojen aikaan en voi mennä asiasta täysin takuuseen.

Lisäksi pelastin kirpparilta perusarvoista muistuttamaan kisatelevision taakse nurkkaan vanhat Järvisen puusukset.

Ennen kiersin kaikki kirpputorit kaukaa, mutta elämän vääjäämätön leppoistuminen on kääntänyt kelkkani.

On järjetöntä ostaa koko ajan uutta, kun monenlaista tarpeellista tai “tarpeellista” saa pikkurahalla. Suomalainen kirpparikansa, ostajat ja myyjät, eivät voi olla täysin väärässä.

Ensimmäiset kirpparikertani olivat painajaismaisia, tuli pelkästään kiire päästä äkkiä pois, ja pääasiassa halusin varmistaa, ettei kukaan vain nähnyt.

Myynnissä on tietysti myös kaikenlaista romua ja roinaa. Paljouden keskeltä on usein erittäin vaikeaa erottaa Järvisten kaltaisia kulttuuriklassikoita. Olen siis jopa opetellut itselleni harvinaista hyvettä, kärsivällisyyttä.

Auttaa tietysti tavattomasti, jos tietää, mitä etsii tai ainakin osaa näyttää siltä kuin tietäisi. Monet kirppareista ovat myös hyvin järjestettyjä ja palvelukin pelaa.

Alkutaipaleella oleva kirppariurani lähti liikkeelle muutamista teollisen muotoilun helmistä, vanhoista ruotsalaisista työkaluista.

Kun olin pihdeissä, seuraavina tulivat Arabian vanhat posliiniastiat. Nähdessäni ensimmäiset Pekka-sarjan lautaseni tuli tavattoman lämmin olo. Samanlaisista setäni söivät mummon laittamaa perunaa ja kastiketta 1960-luvulla. Sarjan erikokoisia kulhoja on kertynyt kokoelmaani kymmenkunta. Kyllä niistä joskus perikunta riitelee.

Kirpparioireyhtymään kuuluu tämäkin: vanhat asiat ovat mielessä eläväisempinä kuin nykyajan turhanaikaiset kotkotukset.

Viimeisimpiin hankintoihini kuuluu punainen Finel Primavera -kattila.

Tasapainottavana maskuliinisena tekijänä ostin kesällä Tampereelta elämäni ensimmäisen nahkatakin (ilman moottoripyörää) ja jo jokin aikaa sitten auton lisävaloihin sopivat muovisuojat 80 sentillä. Viimeksi mainitut tulivat muuten aitoon tarpeeseen.