Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Keitä on hallihankkeen takana?

Hämeenlinnassa on sulateltu ohittamatonta tarjousta rakentaa meille viihdekeskus paraatipaikalle Hämeensaareen.

On tietenkin hyvä, että kaupunkimme kiinnostaa investoijia. Elinvoimaa ja pöhiseviä tulevaisuudennäkymiä ei ole keskisuurilla kaupungeilla tungokseksi asti.

Kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen myöntää kolmen vuoden suunnittelualuevarauksen kolmen yhtiön työyhteenliittymälle.

Muita tarjouksia ei otettu, eikä tässä vaiheessa ole kovin selvää kuvaa siitä, mitä kolmen vuoden aikana ja sen jälkeen tapahtuu.

Luottamushenkilöille on luvattu seurantaa ohjausryhmän muodossa. Päätös näyttää olevan muodollisesti oikea, mikä usein on riittänyt kansanvallan toteutumisen mittariksi.

Suunnittelua jatkavat kolme yhtiötä: Sepos oy, GSP Group oy ja PES-arkkitehdit oy. Jäähallin ja laajemman gryndauksen yhdistelevä hanke ei ole yhteenliittymän ensimmäinen.

Taustayhtiöt ovat olleet valmistelemassa ainakin Helsingin Garden -jäähallia, Turun uutta hallia ja Jyväskylän Hippos -areenaa. Konsepti vaikuttaa nettiä tutkimalla saman ajatuksen monistamiselta.

Halli on monikäyttöareena, jonka yhteydessä on muita palveluja, toimistoja ja asuntoja. Halli on näkyvä kärki mutta hankkeen tulos tehdään muulla rakentamisella.

Helsingin jäähallin taustalla näyttää olevan HIFK:n tarve ja aktiivisuus, sama on tilanne Jyväskylässä. Turussa mukana lehtitietojen mukaan on e-sportista kiinnostuneita Supercell-miljonäärejä. Meillä Hämeenlinnassa HPK ei ole ollut vaikuttamassa juuri tämän hankkeen etenemiseen, vaikka on ilmoittanut halliuudistuksen tarpeesta.

190 miljoonan hanketta kehittävät yhtiöt ovat liikevaihdoltaan alle kahden miljoonan yrityksiä. Sepos oy:llä ei ole palkattuja työntekijöitä viimeisten julkisten tietojen mukaan.

GSP Groupin pääomistajana on AMK Holding oy, jonka näyttää olevan Juha Kokkilan perheyhtiö. Kokkila on SRV rakennusyhtiön omistajan Ilpo Kokkilan veljenpoika.

SRV on lehtien mukaan ollut mukana selvitystöissä mm. Garden jäähalli -hankkeessa. GSP:n omistajiin kuuluu myös Mattias Therman, Hartwall-suvun perillisiä.

Rakennuttajayhtiö Sepos oy:n puheenjohtajana on HIFK-taustainen Timo Everi. Julkisuudessa näkyvin hallimies on ollut kiinteistösijoittaja Ilkka Kilpimaa, joka istuu sekä GSP Groupin että Sepos oy:n hallituksissa.

Itseäni yllättää, että hämäläinen pääoma ja sijoittajat eivät näytä olevan hankkeessa alusta asti mukana. Rahalle on toki varattu oma osansa, jos hanketta lähdetään 2020-luvulla viemään oikeasti rakentamiseen saakka.

Kiinalainen bisnesviisaus korostaa henkilökohtaisen luottamuksen rakentamista ennen mitään yhteistä liiketoimintaa. Arvostan suomalaista yrittäjyyttä ja riskinottoa, mutta kaupungin kruununjalokiven kohdalla on syytä muistaa, että nyt ei olla liikkeellä pelkästä kotiseuturakkaudesta.

Timo Kaunisto

valtuutettu, kansanedustajaehdokas (kesk.)

Hämeenlinna