Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliviikon asetelmat ovat harvinaisen auki

SDP on matkalla vahvasti kohti suurimman eli pääministeripuolueen asemaa. Jos joku hyötyy gallupeista, niin se on edelleen kannatustaan lisännyt perussuomalaiset.

Tiistaina niitä tuli taas uunista ulos.

Mielipidemittauksia vaalien alla on rajoitettu useissa maissa, mutta Suomessa niiden on annettu rehottaa. Kansalaisilla on oikeus tietää, mihin suuntaan tuuli valtakunnassa puhaltaa. Kiistatta media meillä myös kilpailee ja hakee yleisöä gallupeilla.

Olennaista on suunta eli vertailu aikaisempaan vastaavaan sekä virhemarginaali.

Gallupit ovat osuneet useimmiten oikeaan, mutta ovat silti vain gallupeja. Koskaan ei voi vedenpitävästi tietää, mihin suuntaan esimerkiksi mahdollinen ohjaava vaikutus toimii.

Yleinen käsitys on sellainen, että äänestäjien on helppo liittyä voittajiin. Ilmiö ei kuitenkaan ole yksiselitteinen.

Yhtä lailla esimerkiksi keskustan nykyinen heikko kannatus voi aktivoida puolueen potentiaalista kannattajakuntaa. Torjuntavaikutus vaalitulokseen saattaa tehostua, jos äänestysvilkkaus jää alhaiseksi.

Suurimpien puolueiden kannatus näyttää vaaliviikolla jopa ennätyksellisen tasaiselta. Sen voi jo tässä vaiheessa sanoa johtavan vaikeisiin hallitusneuvotteluihin.

Vaaliasetelmat ovat harvinaisen auki, kun kaikkien kolmen – tai oikeastaan kaikkien neljän – ison puolueen kannatus on alle 20 prosentin tasoa.

Johtavan oppositiopuolueen SDP:n kannatus on ollut mielipidemittauksissa selvästi parasta, mutta vaalien lähestyminen on taittanut mittauksista terävimmän terän. Lievä alamäki on täysin luonnollista.

Kun oppositioaseman eväät on syöty, on vaalikentillä ja keskusteluissa alettu kysyä todellisia vaihtoehtoja. Kilpailijoiden kritiikki ja muun muassa verokeskustelu ovat pakottaneet demareita seinää vasten. Se kaikki kuuluu vaaleihin puolin ja toisin.

Edelleenkin SDP on kuitenkin matkalla vahvasti kohti suurimman eli pääministeripuolueen asemaa. Vain kokoomus näyttäisi olevan ohitusetäisyydellä.

Jos joku hyötyy gallupeista, niin se on edelleen kannatustaan lisännyt perussuomalaiset. Tälläkin ilmiöllä voi kuitenkin olla vastareaktionsa.

Ratkaisu on äänioikeutettujen käsissä ensi sunnuntaina. Mitä useampi äänestää, sen kattavampi eli samalla oikeampi vaalitulos on.