Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi etsikkoaika mittaa brittipoliitikoiden kyvyt

Britannian EU-ero on yhä pahasti solmussa, vaikka Euroopan unionin maat myöntyvät lykkäämään eropäivää lokakuun loppuun asti.

Useamman kuukauden jatkoaika Britannian EU-erolle oli tarpeen, sillä esitetty kesäkuun lopun eropäivä olisi tätä tahtia tullut vastaan liian pian.

Pidennys on sentään joustava. Britannia voi erosopimuksen hyväksymällä lähteä EU:sta aiemminkin.

On toinen asia, kuinka paljon kuusi kuukautta lisäaikaa auttaa ratkaisuun. Edellinen lyhyt lisäaika jäi tuloksettomaksi.

Britannialla oli pari vuotta aikaa neuvotella EU-erosta säällinen sopimus yksityiskohtineen, mutta se kaatui brittipuolueiden ja päättäjien keskinäiseen nahisteluun.

Nyt on brittipuolueilla se viimeinen mahdollisuus.

Sanookohan Britannian parlamentissa vasta neljäs äänestyskerta toden?

On sekä EU:n että Britannian etu, että sopimus syntyy. Kova brexit ilman siirtymäaikoja on kaikkein huonoin vaihtoehto.

Ilman EU:n vastaantuloa Britannia olisi joutunut heti jättämään unionin. On kuin kohtalon ivaa, että EU-eroaan julistanut maa saa jatkonäytöksenä järjestää vielä europarlamenttivaalit, ellei sitten hyväksy erosopimusta jo toukokuun alussa. Kuuden kuukauden jatkoaika syntyi kompromissia vaikeassa tilanteessa, jossa enemmistö maista oli vuodenvaihteen eropäivän kannalla, mutta vahvasti profiiliaan nostanut Ranskan presidentti Emmanuel Macron ajoi tiukkaa linjaa.

Kieltämättä epävarmuus Britannian kohtalosta hämmentää EU-parlamenttivaaleja ja budjettiasetelmia. Uusi eropäivä osuu uuden ja vanhan komission kausien taitteeseen.

Pelkona on, että Britannia pyrkii vielä ulosmittamaan uusia etuja. Tilanne on hankala.

Brexit värittää ja hankaloittaa myös Suomen EU-puheenjohtajakautta, joka alkaa heinäkuussa. Muutakin puitavaa ja linjattavaa EU:ssa olisi kuin brexit.

Kaikki on edelleen pahasti auki. Avuksi on esitetty ennenaikaisia vaaleja Britanniassa ja toista kansanäänestystä brexitistä. Saa nähdä.

Ratkaisu on brittipoliitikoiden käsissä. Itse he ovat maansa umpikujaan ajaneet.

Helppoa ja siistiä ratkaisua ei näy. Brexit käy sulavimmillaankin kalliiksi niin Britannialle kuin EU:llekin. Ja kova brexit käy vielä kohtalokkaammaksi.