Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hävittäjähanke on kaukana hulluudesta

P Kantakoski otti kantaa hävittäjähankintoihin mielipiteessään (HäSa 24.4.). Näkemyksiä on syytä oikaista näinkin tärkeän, kansalaistemme turvallisuuteen liittyvän hankinnan osalta. On tärkeää, että julkinen mielipide muodostuu faktoista.

Monitoimihävittäjien strateginen merkitys on noussut suureen arvoon, sillä varsinkin kaukovaikuttamisen ja tiedonkäsittelyn merkitys osana sodankäyntiä on nykyisin täysin kriittistä.

Monitoimihävittäjät eivät ole vain ilmataistelulaitteita, vaan nimensä mukaisesti niillä on useita tehtäviä, jotka liittyvät esimerkiksi muiden puolustushaarojen operaatioiden tukemiseen ilmasta maahan iskuilla tarvittaessa pitkälle vihollisen selustaan tai tiedonkeruuseen ja -jakamiseen.

Kantakosken mukaan 13 hävittäjää riittäisi Suomelle.

Onko hän huomioinut arvioissaan sitä, että Suomi on Euroopan suurimpia maita maantieteellisesti ja puolustusstrategiamme ainakin vielä perustuu koko maan puolustamiseen?

F-35-monitoimihävittäjän kappalehinnaksi hän antaa ymmärtää 144 miljoonaa euroa, mikä on vanhentunutta tietoa. Hinta on nykyisin alle 90 miljoonaa.

Lisäksi on huomioitava elinkaarikustannukset. F-35:n kokonaiskustannus on kilpailukykyinen ja käytännössä ainoa HX-ehdokkaista, jota uskottavasti kehitetään vielä 2060-luvulla, jonne asti hävittäjillämme tulisi operoida.

Kantakoski kritisoi Hornetien aikaansaannoksia. Lukuisten kansainvälistenkin sotilasasiantuntijoiden mukaan Suomella on yksi vahvimmista eurooppalaisista ilmavoimista.

Tämä on luonut meille ennaltaehkäisevän pelotteen Venäjän aggressioita vastaan. Olemme turvassa. Panssarivaunuilla ei kyetä täyttämään monitoimihävittäjien tehtäväkirjoa.

Sotilaallinen yhteistyö Yhdysvaltain kanssa on ollut Suomelle kullanarvoista. Pieni esimerkki tästä ovat keskipitkän kantaman tehokkaat JASSM-risteilyohjukset, joiden hankintaan Suomi sai Yhdysvaltain kongressin luvan, toisin kuin moni maan Nato-kumppaneista.

Maavoimiakaan ei ole lyöty laimin, vaan puolustushaaroja kehitetään sykleittäin. Seuraavaksi on jälleen maavoimien vuoro. Silti viime vuosinakin on maavoimille hankittu Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja ja K9 Thunder -panssarihaupitseja.

Hävittäjämme kykenevät operoimaan maantietukikohdista, jolloin tarvitaan vain lyhyt kiitotie vaikka keskellä metsää.

Monitoimihävittäjillä on viisi keskeistä tehtävää, joihin panssarit, tutkat ja ohjukset eivät yhdessäkään pysty.

Suomen uskottavan puolustuksen turvaamiseksi HX-hankkeen toteuttaminen suunnitellusti on välttämätöntä, myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa, kuten viime hävittäjähankintojenkin aikana. Maanpuolustus on turvallisuustyötä tärkeimmillään.

Launo Haapamäki

HTM

Hämeenlinna