Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Velkaa pursuaa ulos ovista ja ikkunoista

Suomalaisten kotitalouksien velkataakka on kasvanut huolestuttavasti. Velkaa kerryttävät erityisesti isot asuntolainat.

Suomalaisten kotitalouksien velkataakka on kasvanut yhtäjaksoisesti yli kaksi vuosikymmentä. Velat myös keskittyvät tietyille asuntokunnille, joilla on velkaa moninkertaisesti käytettävissä olevien vuositulojen verran. Eniten velkaa suhteessa tuloihin on alle 35-vuotiailla.

Velkaantumiskehitys huolestuttaa Suomen Pankkia, joka kuvaa maan rahoitusjärjestelmää haavoittuvaksi. Uhkia liittyy talouskasvun sakkaamiseen ja korkojen nousuun, kun suomalaiset suosivat pitkissä lainoissaan lyhyitä lainakorkoja.

Kotitalouksien pitäisi lainanotossa ottaa huomioon korkotason nousu. Vaihtuvakorkoisen lainan hoitamiseksi maksukykyä kannattaa jättää myös korkeampien korkojen varalle.

Suomen Pankki toistaa velkaantumiskehitykseen aiemminkin esittämänsä tropin, tulosidonnaisen velkakaton, jota täydentäisivät asunto- ja taloyhtiölainojen pituuden ja määrän rajoitukset. Velkakattoon laskettaisiin asunto- ja taloyhtiölainat sekä kulutusluotot.

Lainakatto vahvistaisi pankin mukaan kotitalouksien lainanhoitokykyä ja taloudenpitoa, mikä parantaisi kansantalouden kriisinkestoa.

Keinopatteriston tavoitteena on estää asuntojen hintojen karkaaminen ja lainamäärien nousu kotitalouksien tuloja vikkelämmin.

Lainakannan kasvussa nopeinta on ollut taloyhtiölainojen lisääntyminen. Houkuttelevat taloyhtiölainat tulevat kuitenkin maksettaviksi korkeahkoina yhtiövastikkeina.

Rakentajat eivät lainarajoituksista innostu, koska talotyömaat hiljentyisivät. Asuntolainaehtoja kiristettiin viimeksi viime vuonna.

Kotitalouksien velkaantuminen on ongelma koko kansantaloudelle. Riskien laukeaminen supistaisi yksityistä kulutusta ja ajaisi kansantalouden syöksykierteeseen.

Ylivelkaantuminen on taitettavissa useamman keinon yhdistelmällä. Paljon odotuksia on ladattu pitkään kaavailtuun luottorekisteriin, josta näkyisivät lainanhakijan kaikki luotot.

Lainakatto ja muut keinot pitäisi mitoittaa niin, että ne eivät juurikaan leikkaisi asuntolainojen saatavuutta. Suomi kun on maa, jossa omistusasuminen on valttia ja vuokramarkkinat ohuet.