Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Tällä voitolla Suomessa eletään pitkään

Taas se nähtiin. Saumaton yhteistyö ja tahto toteuttaa yhteinen tavoite veivät maaliin, Kanadan maaliin, kolme kertaa. Ja sitä ennen unohtumattomasti Ruotsin ja Venäjän maaleihin. Hengen voitto materiasta. Tällä voitolla Suomessa eletään pitkään. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä oli kaksi syytä olla iloinen. Ensimmäinen tietysti jääkiekon huima maailmanmestaruus joukkueella, jolta juuri kukaan, paitsi joukkue itse ja sen valmennusjohto, ei odottanut mitään. Valmentaja Jukka Jalonen on todellinen taikuri.

Toinen syy on se, ettei europarlamenttivaaleissa lopulta tapahtunut jättihyökyä äärioikean populistipuolueille. Varsinkaan sitä ei tapahtunut Suomessa, mutta muualla Euroopassakin vyöry jäi loppujen lopuksi ennustettua pienemmäksi.

Populistipuolueet etenivät monissa maissa, mutta niin etenivät liberaalit, yhteistyöhakuiset voimatkin.

Tosin se ei välttämättä tiedä EU:n päätöksenteolle hyvää, että ryhmittymät sirpaloituvat. Kannatusta saavat toisaalta vihreät ja muut liberaalit voimat ja toinen äärilaita eli kansallismieliset ryhmät.

Tuntuu kuitenkin hyvältä, että valtaosa äänestäjistä kannattaa tulevaisuutta ja yhteistyöhaluisuutta. Pelkkä rajat kiinni -ajattelu tai ilmastonmuutoksen vähättely eivät äänestäjien enemmistölle riitä. Se lämmittää sydäntä.

Paluu jonnekin menneisyyteen ei ole Euroopalle vaihtoehto, kun muu maailma menee kovaa vauhtia ohi. Eurooppa tarvitsee ennen kaikkea saumatonta yhteistyötä, ei kansallisvaltioiden käpertymistä itseensä.

Jääkiekon maailmanmestareista voimmekin ottaa politiikassa opiksi. Sujuva yhteistyö ja epäitsekäs työskentely yhteisen tavoitteen eteen tuottavat tulosta ja millaista tulosta! Ehkä Marko Mörkö Anttilaa ei valita seuraavaksi presidentiksi, mutta hieno ja esimerkillinen kapteeni hän omalle joukkueelleen on. MM-valmentaja Jukka Jalosella voisi olla saumaa seuraavissa presidentinvaaleissakin.

Ainakin Jalonen voisi vetää seminaarin poikineen suomalaisille poliitikoille siitä, kuinka määritellä yhteinen tavoite ja saavuttaa se. Ensimmäisenä hän voisi konsultoida Säätytalolla, jos muilta kiireiltään ehtii.

Ihanaa, Leijonat, ihanaa!