Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-parlamentti kaipaa uusia askelmerkkejä

Kaksi suurinta menettivät perinteisen enemmistönsä.

Eurovaalien tulos merkitsee uusien asetelmien hakemista. Suuret ryhmittymät ovat pienentyneet ja uudenlainen tilanne vaatii laajempaa yhteistyötä, kuten on käynyt myös Suomen ja Ruotsin puoluekartoilla.

Tähän asti 40 vuoden ajan keskusta-oikeistolaisella EPP:lla ja keskusta-vasemmistolaisella S&D:lla on yhdessä ollut enemmistö EU-parlamentissa. Asetelmaa voisi verrata Suomeen, jossa kaksi kolmesta suuresta puolueesta lähtivät vuorollaan muodostamaan hallitusta. Ruotsissa on näihin aikoihin asti eletty blokkiajattelun mukaan, jossa joko demarit tai moderaatit eli paikallinen kokoomus ovat olleet hallituksen vetureina. EPP ja sosiaalidemokraatit ovat edelleen europarlamentin kaksi suurinta. Kokoomuksen mepit ovat EPP:n ryhmässä ja demarit demareissa. Ne tarvitsevat päätöksiin tukea muilta. Parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä on liberaalidemokraattien ryhmä Alde, jonka veturina on Ranskan presidentin Emmanuel Macronin johtama en Marche -puolue. Suomesta ryhmään kuuluvat keskustan parlamentaarikot. Neljänneksi suurimman ryhmän paikasta kisaavat vihreät ja kansallismielisten ryhmittymä. Molemmat käyvät vielä neuvotteluja pienryhmien ja täysin itsenäisten edustajien kanssa. Varsinkin kansallismielisten oikeistopopulistien erikokoiset ryhmät ovat vielä kovin eriseuraisia. Italian sisäministeri Matteo Salvini yrittää kerätä mahdollisimman suurta edustajajoukkoa mukaansa, mutta esimerkiksi Ruotsidemokraatit eivät halua mukaan Salvinin Venäjä-yhteyksien takia. Salvinin kannattaisi kysyä neuvoa Timo Soinilta . Lehmänhermoinen puheenjohtaja jaksoi kuunnella kaikenlaisia mielipiteitä eri laidoilta kootessaan joukkojaan ensimmäisiin jytkyihin.

EU-parlamentin päätöksentekokyvyn säilyttämisen takia valtapuolueet joutuvat ottamaan aivan uuden asenteen yhteistyöhön niin Alden kuin vihreiden kanssa. Suomessa ja Ruotsissa uuteen malliin on totuttu. EU-parlamentissa uusi tilanne vaatii totuttelua. Varsinkin vihreät tulevat vaalimenestyksensä avulla hakemaan korkeampaa profiilia ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvissä asioissa. Suomalaismetsien edunvalvojien kannattaa olla hereillä.