Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä ota kesäpesää!

Saako kerrostalon parvekkeella pitää mehiläispesää? Kaupunkimehiläisistä on tullut muoti-ilmiö, mutta harva on pystynyt toteuttamaan haaveen parvekepesästä.

Parvekkeella voi pitää mehiläisiä, mutta ensin on hankittava lupa taloyhtiöltä ja naapureilta.

Mehiläishoitajaksi ryhtyvän on tehtävä ilmoitus Ruokavirastoon ja oman paikkakunnan terveysviranomaisille.

Jokainen tietää, että yksikin ampiaispesä parvekkeen lähistöllä herättää paniikkia. Mehiläiset sekoitetaan helposti ampiaisiin, joten saattaa olla, että naapurit sittenkin alkavat karsastaa ahkeria ötököitä.

Jos ja kun aloittelijan parvekepesästä pöllähtää ilmoille parvi, ilmiö pelottaa kokeneempaakin luonnonystävää. 30 000 surisijaa täyttää ilman ja saa aikaiseksi vähintäänkin ison dronen äänen.

Harva siinä osaa uskoa, että mahat täyteen mettä imeneet mettiäiset ovat säyseimmillään. Ääntä ja vimmaa riittää, mutta pistoja ei jaeta. On kiire etsiä uusi koti.

Jos pörriäiskuume tosissaan iskee, kannattaa miettiä kahdesti ennen kuin toimii.

Ensin on opittava erottamaan mehiläinen, ampiainen ja kimalainen. Sitten on otettava selville, onko allerginen mehiläismyrkylle. Se onnistuu vain antamalla mehiläisen pistää itseään.

Mitä tiedät mehiläisen elämästä? Yhdyskunnasta? Jollet mitään, lähde peruskurssille ja lyöttäydy kokeneen hoitajan oppiin kenttätöihin.

Sen jälkeen tiedät, että mehiläispesää ei jätetä kesällä yksin viikkoa pidemmäksi aikaa. Pesää on hoidettava viikon välein. On tarkkailtava emon eli kuningattaren vointia, pesän aikeita parveilla ja pidettävä huoli, että kerätylle hunajalle riittää tilaa.

Syksyisin lingotaan, vaivataan ja purkitetaan hunajaa. Mehiläisille ruokitaan sokeria talven varalle ja pesät suojataan. Alkaa kaluston huolto ja rakentaminen. Työtä riittää kuin kotieläimen tai lemmikin kanssa ikään.

Vaikka kuinka aiot hoitaa vain yhtä pesää, mehiläiset päättävät toisin. Pian sinulla on kaksi, neljä, kahdeksan, kuusitoista pesää, koska yhdyskunta haluaa lisääntyä jakautumalla kahtia. Parveilemalla.

Et voi hylätä mehiläispesää yhtään helpommin kuin kesäkissaa.