Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tappavan tylsät tilastot

Tilastot ja taulukot ovat tylsiä. Näin ainakin ajattelin ennen.

Lukiossa huokaisin sisäisesti aina, kun törmäsin pitkästyttäviin kaavioihin. Ketä kiinnostaa?

Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, miten kiehtovaa tietoa tilastot meille tarjoavat. Niiden ansiosta meillä on faktaa, jonka avulla voidaan parantaa hyvinvointia, kohentaa taloutta ja suojella ympäristöä.

Ilman tilastoja tutkimuksen tukena tuskin tietäisimme tänä päivänä ilmastonmuutoksen olemassaolosta. Opiskelijana ja toimittajana tilastojen käytöstä on tullut minulle arkipäivää.

Suomen virallisista tilastoista valtaosan tuottaa Tilastokeskus. Heidän verkkosivuillaan kerrotaan, että tilastojen tärkein tehtävä on tuottaa mahdollisimman täsmällistä tietoa päätösten tekemiseksi.

Sivuilla kerrotaan myös hyvin, että demokraattisen valtion poliittiseen rakenteeseen kuuluu aina virallinen tilasto, joka tuottaa kansalaisille puolueetonta ja luotettavaa tietoa.

Kaikki tieteenalat ja yritykset käyttävät tilastoja. Yritysten liiketoiminnalle ne ovat elintärkeitä, jotta saadaan tietoa esimerkiksi myynnin edistymisestä tai laskusta.

Itse käytän tilastoja jopa somessa, kun hallinnoin esimerkiksi yhdistykseni Facebook-sivua. Palvelusta näkee muun muassa sen, kuinka monta ihmistä kukin julkaisu on tavoittanut.

Tästä voi tehdä päätelmiä siitä, mihin aikaan julkaisu kannattaa tehdä, ja minkälainen sisältö tavoittaa eniten ihmisiä. Statistiikka kertoo myös kaavioina sivutykkäysten ja sivun näyttökertojen määrien kasvun.

Tilastot eivät ole kuitenkaan sataprosenttisen varmoja, eikä kaikkiin tilastoihin pidä luottaa. On hyvä tietää, miten tutkimus on toteutettu.

On myös tärkeä muistaa, että jotkut tiedonlähteet ovat luotettavampia kuin toiset. Maaperän tutkimuksesta saadaan raaempaa statistiikkaa kuin esimerkiksi ihmisten päihteidenkäytön kyselytutkimuksesta.

Tilastojen pohjalta voimme tehdä päätöksiä tiedon emmekä olettamusten, tunteiden, ideologioiden tai uskonnon pohjalta. Tarvitsemme faktojen voimaa vastustamaan populismia ja vihapuhetta.

Annoin tilastoille mahdollisuuden. Anna sinäkin.