Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kanta- ja Päijät-Hämeen tiivistettävä yhteistyötä

Eduskuntavaalit ovat takanapäin ja uusi kansanrintamahallitus on käynnistelemässä toimintojaan. Pöly ei ole vielä laskeutunut hallitusohjelman päälle, kun tiedotusvälineet ja some ovat jo täynnä unelmia ja uhkakuvia Suomen tulevaisuudesta.

Vaaleissa Hämeen vaalipiirissä eduskunnan paikkajako vaihtui Kanta-Hämeen eduksi 8– 6.

Kanta-Hämeessä asuvien kansanedustajien saamista äänistä lähes kolmekymmentä prosenttia tuli Päijät-Hämeen puolelta.

Tulos vahvistaa käsitystä, että meillä kahdella maakunnalla on yhteiset kansanedustajat ja yhteiset tavoitteet.

Meille hämäläisille tämän vaalikauden tärkeimpiä vaikuttamiskohteita ovat osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen, elinvoimaisen Hämeen vahvistaminen ja erityisesti rataverkkoinvestoinnit.

Näiden kehittämiskohteiden eteen on tehtävä vahvaa yhteistyötä puolue-, maakunta- ja kuntarajojen ylitse.

Pääradan ja Itäradan mahdolliset uudet linjaukset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen.

Jo pelkästään esisuunnittelun aloittaminen Kouvolasta Porvooseen tai suorasta linjauksesta Helsinki-Vantaan lentoasemalta Tampereelle ovat uhkia, joiden taloudelliset vaikutukset olisivat erittäin haitallisia alueillemme.

Hallitusohjelma perustuu pitkälti BKT:n kahden prosentin kasvulle. Tuoreet suhdanne-ennusteet eivät kuitenkaan anna Suomen talouskasvulle valoisia näkymiä. Niissä ennakoidaan kasvun jäävän puoleentoista prosenttiin tai sen alle.

Samaan aikaan syntyvyys Suomessa jatkaa hälyttävää laskuaan. Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy ja suuret kasvukeskukset houkuttelevat osaajia alueilleen.

Nämä trendit haastavat maakuntamme kehittämään toimenpiteitä alueittemme vetovoimaisuuden kasvattamiseksi. Meidän kaikkien on tiivistettävä yhteistyötä koko Hämeessä. Omilla kansanedustajillamme on tässä tilanteessa merkittävä rooli.

Arvoisat Hämeen vaalipiirin ministerit ja kansanedustajat. Toivotan teille menestystä alkaneelle vaalikaudelle.

Maailma on suuressa murroksessa. Ilmastoasiat, kiristynyt kansainvälinen turvallisuustilanne sekä talouden epävarmuudet haastavat teidät tekemään päätöksiä, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia Hämeen ja koko Suomen tulevaisuudelle.

Suomen kilpailukykyä ei voi heikentää. Suomalaiset yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla. Työperäisen maahanmuuton lisääminen, kilpailukykyiset veroratkaisut verrokkimaihin verrattuna ja panostukset koulutukseen vahvistavat asemaamme kansainvälisessä kilpailussa.

Nyt on oikea aika olla itsekäs ja vahvistaa oman alueemme menestystä.

Suomen arvostetuimman aluetutkijan Timo Aron tuore väestöennuste ei lupaa hyvää Hämeeseen. Hänen mukaansa molemmat maakunnat kääntyvät viimeistään viidentoista vuoden jälkeen valtakunnallisesti taantuviin alueisiin.

Kyseessä on kuitenkin pitkän aikavälin ennuste, ei fakta. On hyvä noudattaa popperilaista näkemystä “tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta siihen voi vaikuttaa omilla valinnoilla ja teoilla”.

Tehdään yhdessä oikeita valintoja ja tekoja koko Hämeen hyväksi!

Jussi Eerikäinen

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja