Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Taksilain uudistus on tarpeen

Ministeri ja Kelan edunvalvojat sössivät vuosi sitten sairauksien tai liikuntavammojen vuoksi tukea saavien taksikuljetuksiin uudet säännöt.

Säästöjen saamiseksi taksiyrittäjien taksoja kiristettiin alas ota tai jätä sopimuksin ja matkoille määrättiin ennakkoilmoittautuminen kimppakyytien järjestämiseksi. Ajotilaus päivää tai ainakin kahta tuntia aikaisemmin. Kuljetusohjeita tiukennettiin.

Pirkamaan ja Kanta-Hämeen taksien aluekeskusten toimintojen yhdistämisestä seurasi lähes kaoottinen tilanne. Keskukset ruuhkautuivat. Kela- ja sotekyytiohjeet olivat alkuun aivan tolkuttomia, mutta vähitellen niihin on saatu joustoja.

Edelleen kuitenkin Taysiin Hämeenlinnasta ja muualta maakunnista vain lyhyelle, muutaman minuutin hoitokäynnille tulevat potilaat joutuvat tilaamaan kaksi taksia, kun aikaisemmin pääsi yhdellä takaisin kotiin samaan hintaan. Missä säästö?

Elämme digiaikaa, taivaalta pyydetään ja saadaan apua. Tampereen liikenneviidakossa navigaattori opastaa entiseltä asemapaikaltaan eksynyttä maaseututaksia selviämään oikeaan osoitteeseen, jos asiakas vielä vähän viittilöi.

Hieno tekniikka auttaa nykytakseja myös pyydystämään asiakkaita. Parhaissa älylaitteita on jopa seitsemän. Häme-taksin tilauksiin saatiin juuri uutena Helsingin aluekeskuksen yhteyslaite.

Huvittelin ajatuksella, miten jörön taksimiehen viereen istahtaa pian puhelias ja kaunis sihteerikkö – liikenneturvallisuuden nimissä – näpelöimään yhä useampia älylaitteita, mutta uusi yhteys korvasikin töpeksineen Tampereen aluekeskuksen.

Uusimmat älylaitteet löytävät lähimmän taksin ja auttavat myös kuljettajaa valitsemaan rahakyydit – ja ohittamaan muutaman euron lyhyet, kannattamattomat kauppakyydit.

Vielä on matkaa aikaan entiseen, jolloin taksit palvelivat vammaisiakin joustavasti ja kiitettävästi.

Korjauksia taksiuudistukseen luvanneella, uudella liikenneministerillä Sanna Marinilla (sd.) on ainakin korvat. Taitaa vain käydä kuten entisen alokkaan asennolle. Korjaaminen ei onnistunut, täytyi tehdä kokonaan uusi.

Seppo Lehtonen

Hämeenlinna