Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Yhdenvertaisuus ja rakkaus ansaitsevat liputuksen

Pride-kuukausi huipentuu lauantaina Helsingissä Senaatintorilta lähtevään ja Kaivopuiston puistojuhlaan päättyvään kulkueeseen, jossa saamme marssia yhdessä ystävien kanssa yhdenvertaisuuden puolesta.

Pientä esimakua kulkueen tunnelmasta sain Lappeenrannassa pari viikkoa sitten, jossa Pride-kulkue järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Aurinkoisessa tapahtumassa oli arvioiden mukaan noin 1 200 osallistujaa.

Pride-viikon kunniaksi Hämeenlinnassa nostettiin sateenkaariliput salkoihin muiden kaupunkien tavoin.

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan, Pride näkyy ja kuuluu kaikkialla.

Yhdenvertaisuuden merkitys korostuu, kun puhumme nuorista. Millaisen viestin haluamme antaa itseään vielä etsiville nuorille? Haluamme kertoa heille, että he ovat arvokkaita ja ainutlaatuisia juuri sellaisina kuin he ovat.

Haluamme pitää kaikki mukana, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, iästä, perhesuhteista, kansalaisuudesta, ja terveydentilasta riippumatta.

Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille ja seksuaalivalistus on paras keino hälventää ennakkoluuloja sekä päivittää asenteita tälle vuosituhannelle.

Korjausliikkeitä kaivataan myös käytännön tasolla sosiaali- ja terveyspalveluissa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien itsemurhariski on huomattavasti muita korkeampi.

Vähemmistöihin kuuluvien nuorten haasteet on kyettävä tunnistamaan ja tukea pitää olla saatavilla jokaisessa kunnassa. Yhteiskunnan suojaverkon on toimittava, jotta yksikään nuori ei tippuisi kyydistä.

Lainsäädännön ja palvelujärjestelmän syrjivät rakenteet tulee tunnistaa ja korjata. Askeleita on otettu oikeaan suuntaan, mutta tekemistä riittää vielä.

Sukupuolineutraali avioliittolaki astui vihdoin voimaan kaksi vuotta sitten Tahdon 2013 -kansalaisaloitteen ansiosta.

Tällä hetkellä Suomi on ainoa pohjoismaa, jossa laki edellyttää sukupuoltaan korjaavalta ihmiseltä pakkosterilisaatiota.

Translain kokonaisuudistus, jossa mm. juridinen sukupuoli eriytetään lääketieteellisistä hoidoista, sekä intersukupuolisten lasten oikeuksien vahvistaminen on kirjattu uuteen hallitusohjelmaan, hallitusohjelmaan, jota ihmisoikeusjärjestöt ovat kiitelleet ja jossa mainitaan tasa-arvo yli 70 kertaa.

Tuore hallitusohjelma huomioi perheiden monimuotoisuuden nykyistä paremmin ja sateenkaariperheille on luvassa merkittäviä parannuksia kun isyys- ja äitiyslait yhdistetään vanhemmuuslaiksi.

Lakiuudistus lisää samalla kaikkien perheiden tasa-arvoa ja yhdenvertaistaa vanhempien sekä lasten oikeuksia.

Toivottavasti perhelainsäädännön uudistuksilla on myös positiivinen vaikutus Suomen syntyvyyslukuihin.

On ollut ilo ja kunnia olla mukana rakentamassa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistävää hallitusohjelmaa.

Hyvää Pride-viikkoa kaikille!

Mirka Soinikoski

kansanedustaja (vihr.)

Hämeenlinna