Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumistukionnelat näyttävät olevan turvassa

Asumisen ja alueiden elinvoiman epäyhtälöä on toisteltu iät ja ajat, mutta siinä on yhä paljon mätää.

Sadattuhannet kodit ympäri Suomea uhkaavat menettää arvonsa, uutisoi Helsingin Sanomat perjantaina. Sadas tai tuhannes “uutinen” asiasta HS:ltä, ei mitään uutta. Suomeen on luotu kahdet asuntomarkkinat, ja asiantuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa.

Nämä ovat tietysti pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku.

Kaikki muut alueet ilmeisesti laskettelevatkin sitten alamäessä kohti nollaa tai sen alle, ainakin muutaman asiantuntijan mukaan. Kannattaa huomioida, että arvioissa asumisviihtyvyydelle, alueiden rauhallisuudelle, turvallisuudelle tai ylipäänsä millekään muulle seikalle kuin hinnalle ei anneta takuuta.

Surkuhupaisaa on, että Suomen kaikki kolme ihmeellistä menestyjää tarvitsevat runsaasti alueiden tukiaisia – nimenomaan asumiseen. Turussa asumistukia sai viime vuonna 24,1 prosenttia, Tampereella 23,7 ja Helsingissäkin 19,9 prosenttia väestöstä. Esimerkiksi Hattulassa luku on huomattavasti pienempi, 6,9 prosenttia.

Lukemattomissa puheenvuoroissa on todisteltu, että Helsingin seudulle lähdetään töihin. Näin onkin. Silti: Helsingin työttömyysaste ei ole merkittävästi muuta maata matalampi.

Kun väki pakkautuu kohti niemenkärkeä, järjettömät asuntojen hinnat tietävät asukkaille velkavuoria, ahdasta koppiasumista tai isoja vuokria, joita subventoidaan veronmaksajien asumis- ja toimeentulotuella. Samaan aikaan muu maa tyhjenee. Täysin absurdia.

Kela maksoi asumistukia vuonna 2018 yhteensä viisi prosenttia edellisvuotta enemmän, peräti 2,1 miljardia euroa. Vuonna 2010 asumistukia maksettiin alle miljardi.

Edelleen jotkut kuitenkin hourivat tunnin junasta Tampereen ja Helsingin välille, ei välipysähdyksiä. Välialueet jäisivät siis yhä enemmän väliin, lisäkasvu suuntautuisi molempiin päihin, lasku tulisi kaikille. Lisää tarinoita Absurdistanista.

Kuulemma Tampereen bisnesveljien pitäisi myös päästä ilmastoystävällisesti ja nopeasti lentokentälle ilmastoa tuhoamaan.

Kansantaloudellisesti ylivoimainen ratkaisu on kuitenkin pääradan parannus, se on meille kaikille. Vartin aikasäästöä veronmaksajien piikkiin kinuavat businessvelhot voivat vuokrata helikopterin.