Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riihimäki on kuin sitoutumiskammoinen kumppani, jonka Assi saa aina vain tolaltaan

Jos joku joskus kuvitteli, että uuden sairaalan suunnittelu olisi läpihuutojuttu, erehtyi hän pahemman kerran.

Ennen kuin edes päätös Assin paikasta saatiin aikaan, muuttuivat suunnitelmat moneen kertaan. Viimeisimmät käänteet liittyvät tilaohjelmaan, jota rahan vuoksi jouduttiin pienentämään.

Yksi asia ei kuitenkaan vuosien saatossa ole muuttunut: Riihimäki, joka oli mukana tekemässä Assi-sairaalan rakentamisesta myönteistä päätöstä, on änkyröinyt alusta lähtien.

Riihimäki on toistuvasti tuonut esille huolensa uuden sairaalan kustannuksista. Suurin pelko oli, että edellisen hallituksen pitkään ja hartaasti valmistelema sote-uudistus menisi mönkään ja uuden sairaalan kustannukset kaatuisivat kuntien maksettavaksi

Kun sote viime kevättalvena sitten kaatui, ryhtyi Riihimäki lunastamaan lupauksiaan. Kaupunki päätti käynnistää selvityksen, jossa se tutkailee muun muassa mahdollisuutta maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoon.

Nyt sairaanhoitopiirin kuntamaksujen noususta ja uuden sairaalan hintalapusta huolestunut kaupunki on linjannut, että vanhan sairaalan peruskorjaus pitäisi tarkastella vaihtoehtona uudelleen.

Sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustossa linjan perusteeksi esitettiin, että kaupunki valmistautuu merkittävään oman toiminnan sopeuttamiseen talousarviota valmistelleessaan ja edellyttää siksi toimintojen tehostamista myös kuntayhtymissä.

Taloushuoli on todellinen. Mutta kuinka todellinen olisi se vaihtoehto, että uuden sairaalan suunnitelmat työnnettäisiin silppuriin ja kelkka käännettäisiin kohti vanhan peruskorjausta?

Jos yhdessä tehtyjen päätösten romuttaminen ei ole realistinen vaihtoehto, sopii kysyä, mitä Riihimäki moisella taktiikalla kuvittelee saavuttavansa.

Sairaalahankkeessa mukana rimpuileva Riihimäki onkin kuin sitoutumiskammoinen sulho, joka paremman toivossa tahtoo pitää kanavat auki moneen suuntaan.

Selvitystyö näyttää lopulta, onko ruoho Riihimäen näkökulmasta vihreämpää Uudenmaan puolella.

Varmaa on ainoastaan se, että 320 miljoonan euron sairaalaa suunnittelevilta kumppaneilta vaaditaan siihen asti pitkää pinnaa.