Puhuttaisiinko vouhottamisesta?
Urbaanissa sanakirjassa vouhotus on kuvailtu näin: erityisesti populistisen äärioikeiston käyttämä sana, jolla mitätöidään merkittäviä huolenaiheita.
Vouhotukseksi mielletään muun muassa ilmastonmuutos, ihmisoikeudet ja vihapuhe. Täysin turhia aiheitako?
Yleensä asia mielletään vouhotukseksi silloin, jos keskustelu ei tue ihmisen omaa käsitystä aiheesta. Se tapahtuu silloin, jos itsellä ei ole riittävästi tietoa asiasta.
Maailmankuvaansa voi jokainen kehittää kyseenalaistamalla kaiken oppimansa , luovan ajattelun opettaja Mika Karhu Aalto-yliopistosta on todennut (HäSa 24.10.).
Olemme elämänkokemuksemme ja ympäristömme summia. Olemme kulttuurimme muovaamia eläimiä, jotka pitävät kynsin ja hampain kiinni uskomuksista.
Faktatieto on blaa. Sen sijaan rakastamme kunnon tarinaa, johon voimme samaistua porukassa päätä nyökytellen: “Luonnonvarakeskus kuskaa salaa susia peräkärryllä uusille elinalueille.”
Valitettavan usein mielipiteitä esitetään uskomusten ja tarinoiden pohjalta, osatotuuksina tai jopa täysinä sellaisina. Tämä tapahtuu mielellään kovaäänisesti ja itsevarmasti.
Uskomme asiaan, joka sopii parhaiten ajattelumalliimme. Läheskään aina sitä ei voi laskea yksilön ansioksi, sillä hankkiudumme samanmielisten ihmisten pariin. Ryhmässä omat ajatukset saavat tukea.
Kukaan ei pakota katsomaan omaa nenäänsä pidemmälle. Kukaan ei pakota muuttamaan elintapoja tai käyttäytymistä tai kehittämään itseä. Omassa kuplassa voi elää siihen asti, kunnes aivot muuttuvat jäkäläksi ja korvista alkaa kasvaa koiranputkea.
Ilmastonmuutos-keskusteluissa olen kyllästynyt väitteeseen, että kyseessä on vuosituhannen suurin vedätys. Jos joku on eri mieltä kuin joukko kansainvälisiä tutkijoita, niin pyydän mitä kauniimmin esittämään todisteet maailmanlaajuisesta hulluudesta, perättömästä ilmastovouhottamisesta.
Me too -keskustelussa olen kyllästynyt mielikuvaan, että pelkästä silmiin tuijottamisesta miehen pää joutuu pölkylle.
Vihapuhe-keskusteluissa olen kyllästynyt harhakuvaan, että haukkuminen, uhkailu ja syrjiminen kuuluvat sananvapauteen ja nähtävästi myös jokamiesoikeuksiin.