Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapset ovat himoverotuksen uhreja, joiden pitäisi maksa eläkkeiden korotus

Aamutelevision lähetyksessä nainen kertoi, miten paljon lasten eteen on tehty työtä. Äidit kulkevat lastenvaunujen kanssa jopa ilmaiseksi.

Kun lasten määrä romahtaa Suomessa, on helpompi puhua aidan seipäistä kuin aidasta.

Lapsiperheet on vähitellen jätetty monin tavoin lapsipuolen asemaan. Lapsista sai verotuksessa tuntuvan lapsivähennyksen ennen 1990-luvun lapsilisäuudistusta. Uudistuksessa voittivat hyvin runsaslapsiset Pohjanmaan perheet.

Häviäjiä olivat ansiotyötä tekevien vanhempien tavalliset perheet. Suurimpia häviäjiä olivat lapset, joiden vanhempien työssäkäynniltä katosi taloudellinen pohja 1990-luvulla.

Veronmaksajien keskusliitto on käytännössä ainoa instituutio, joka seuraa ansiotuloverotuksen kehitystä. Lapsivähennyksen poistamista se ei kuitenkaan noteeraa tilastoissaan, koska se olisi hankalaa.

Välilliset verot syövät lapsiperheiden pöydästä. Arvonlisäveroa kerättiin vajaa 10 miljardia euroa vuonna 2002. Kuluvan vuoden arvio valtion arvonlisäverotuloista on 18,9 miljardia euroa.

Asumisesta on tehty himoverotuksen kohde, kun aiemmin asuntopolitiikan tavoitteena oli parantaa asumisoloja. Asumiseen kohdistuvat energia- ja kiinteistöverot ovat vuosi toisensa jälkeen nostaneet reilusti asumiskuluja.

Lapsiperheiden asuminen maksaa eniten, koska ne tarvitsevat eniten tilaa. Lapsiperheet kärsivät eniten myös varainsiirtoveron korotuksesta ja asuntolainojen korkovähennyksen poistamisesta.

Asuntomarkkinoiden kehitys ei ole suosinut lapsiperheitä. Tavallisella palkalla ei osteta perheasuntoa Helsingistä, jonne nuoret pakkautuvat etsimään pätkätöitä.

Liikennekeskustelu ei oikein anna vastausta, miten lapsiperheen pitäisi käydä kaupassa, viedä nuoriso harrastamaan tai hoitaa omat vanhuksensa. Länsimetrolla? Keskustelua käy lapseton Kruunuhaan väki, joka liikkuu lentokoneella.

Autoilun verotus suosii monin tavoin pikkuautoja, joihin mahtuu vain ajaja ja hänen rakastajansa.

SDP:n vaalitäky vuoden 1987 eduskuntavaaleissa oli lapsilisien kaksinkertaistaminen. Nyt luvattiin eläkkeisiin satasen korotus, jonka maksaisivat lapset ja nuoret.