Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vuorentaka tarvitsee uuden koulun – Hämeenlinnan suosituinta asuinaluetta

Vuorentaan alakoulun vanhasta päärakennuksesta löytyi merkittävä homeongelma. Rakennuksessa opiskelevat kolme alaluokkaa siirrettiin pikavauhtia opiskelemaan noin neljän kilometrin päähän Jukolan kouluun.

Kolme luokkaa jää opiskelemaan vanhaan opettajien asuntolaan, joka peruskorjattiin koulukäyttöön muutama vuosi sitten. Oli ilo huomata Hämeen Sanomista (30.10.), että kaupunki varautuu uuden korvaavan koulun rakentamiseen. Se on kaikkien kannalta edullinen ratkaisu. Perusteluja on useita.

Lue myös: Hämeenlinna lupaa palvella hyvin taloustuskassakin – Vuorentaakse ehkä uusi koulu (30.10.2019)

Lue myös: Vuorentaan koulun päärakennus suljetaan sisäilmaongelman takia – Oppilaita siirretään Jukolaan (25.9.2019)

Vuorentaka on haluttua aluetta

Tontit pienen koulun ympäristössä ovat hyvin haluttuja. Vuorentaan Tohkakallion omakotitalotontit menivät kaikki heti kaupaksi. Rääpiälän tonteille oli hakijoita moninkertaisesti tonttien määrään nähden.

Muualla kaupungissa ja naapurikunnissa tontteja on paljon vapaana. Vuorentaan entisen vanhainkodin alueelle on kaavoitettu tontteja. Koulun ympäristöön olisi mahdollista kaavoittaa vielä lisää pientaloasutusta.

Pienen koulun vetovoimaa

Pieni koulu on vetovoimainen. Monet perheet haluavat lapset pieneen kylämäiseen kouluun. Kun koulu sijaitsee vielä kaupungin kupeessa, niin se on jo harvinaisuus. Sellainen vetää asukkaita kauempaakin.

Uusista asukkaista käydään jatkossa entistä suurempaa kilpailua. Hämeenlinnan ei missään nimessä kannata luopua tällaisesta vetovoimatekijästä.

Pieni voi olla kustannustehokas

Vastoin yleistä harhaluuloa, pieni koulu on myös kustannustehokas, kunhan luokat ovat täysiä. Näin on Vuorentakana.

Investointitarve on pieni. Uudisrakennukseen tarvitaan minimissään vain kolme luokkatilaa, ruokailutila ja liikuntasali.

Päiväkotitilojen rakentaminen koulun yhteyteen kannattaa toki selvittää uudisrakennusta suunniteltaessa.

Pienempi rakennus riittää mainiosti

Uudisrakennus voi olla oleellisesti pienempi kuin nykyinen rakennus. Se voitaisiin sijoitella koulun isolle tontille jopa siten, että koulun taakse saataisiin tilaa uusille rivitaloille.

Lisäksi uusi energiatehokas koulu olisi käyttökustannuksiltaan huomattavasti halvempi kuin 1950-luvun rakennus.

Koulu on Vuorentaan kylän sydän. Pienellä investoinnilla Vuorentaan kylä säilyy elinvoimaisena. Se on Hämeenlinnan etu.

Matti Leppänen

Vuorentaka, Hämeenlinna

Lue myös: Vuorentaan vanhainkodin tilalle tulossa tiivis pientaloalue – Tonteista kaavaillaan alle 500-neliöisiä (12.3.2019)