Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verokikkailu nakertaa julkisia palveluita

Suomi menettää arvion mukaan vuosittain satoja miljoonia euroja verotuloja verokikkailun johdosta. Siihen ei olisi varaa.

Yli 30 järjestön ryhmittymä penää hallitukselta ripeitä toimia verovälttelyyn puuttumiseksi.

Käynnistynyt 430 miljoonaa mahdollisuutta -kampanja tähdentää, että hyvinvointiyhteiskunta pysyy pystyssä vain tukevalla veropohjalla.

Veronkierto ja verovälttely ovat kieltämättä syyllistäviä termejä. Veroparatiisikytkös ryvettää näinä aikoina mainetta. Yhtiöt ja vaurastuneet puhuvat omalta osaltaan kauniisti verosuunnittelusta.

Verokikkailu herättää paheksuntaa, mutta siitä ei pelkästään sättimällä päästä eroon.

Yritysvastuujärjestö Finnwatch laskee, että pelkästään koroilla tehtävään verosuunnitteluun sekä osinkoverotuksen epäkohtiin puuttumalla Suomi saisi vuosittain 430 miljoonaa euroa lisätuloja. Rahoille löytyisi ottajia. Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma toteaa Suomen tukevan kansainvälisiä ratkaisuja, joilla voidaan torjua ja vaikeuttaa veroparatiisien toimintaa.

Ohjelma lupaa puuttua kilpailua vääristäviin verokannustimiin ja haitalliseen verokilpailuun, mutta konkreettiset toimet ovat vähissä.

Kaksinaismoralismi kukkii kansainvälisessä verokilpailussa. Verokeitaita manataan, mutta joka maa tavoittelee monikansallisia yrityksiä ja niiden verotuloja.

Kansanliikettä taakseen hakeva 430-kampanja piiskaa hallitusta tukkimaan veropohjan aukkoja ja saattamaan verotuksen oikeudenmukaiseksi.

Hyvinvointiyhteiskuntaa ei pelkästään tiiviimpi veropohja pelasta, kun väestö ikääntyy ja työikäisten määrä laskee ja ilmastomuutos painaa päälle, mutta on se askel oikeaan ja asianmukaiseen suuntaan.

Verolainsäädännössä on epäjohdonmukaisuuksia ja porsaanreikiä. EU:kin mielii saada veronkierron kuriin, mutta se vaatii todellista poliittista ryhtiliikettä.

Muutosta ajavat kansalaisten jyrkentyneet asenteet. Suuryhtiöiden ja hyväosaisten verojen laistamista ei hyvällä katsota.

Verovälttely hyödyttää harvoja ja valittuja, mutta vaikuttaa ikävästi kaikille.

Veromenetykset ovat pois julkisten palveluiden, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen, rahoituksesta.