Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnanjohtaja Matikaisen eron syystä vaikeneminen halveksuu kuntademokratian henkeä

Ei yllätystä, ei draamaa. Niin aina. Eihän Janakkalassa maanantaina irtisanoutunutkaan teatterin- vaan kunnanjohtaja.

Kun osapuolet sitten panevat sovitusti suut suppuun eikä kuntalaisille mitään kerrota, herää kysymys, onko kasvoilla vain teatterinaamio. Kunnanjohtaja Tanja Matikainen ei halunnut vastata tiedotusvälineiden kysymyksiin irtisanoutumisen syystä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvikään (sd.) ei kertonut asian käsittelystä enempää.

Alijärven mukaan eron myöntämiseen ja vuoden palkkaa vastaavan erokorvauksen maksamiseen ei liittynyt mitään yllätyksiä, vaan asiat menivät ihan pykälien mukaan.

Hän ei siis ottanut kantaa siihen, oliko se yllättävää, että neuvottelutilanteeseen edes päädyttiin. Ja sepä vasta tavatonta olisi ollut, jos asiat eivät olisi menneet pykälien mukaan!

Luottamuspulan Matikainen kiisti jyrkästi. Kunnan kanssa tekemäänsä johtajasopimukseen viitaten hän sanoi, että irtisanoutumisen taustalla voi olla muukin syy.

Sitä hän ei välittänyt avata, mihin sopimuksen kohta, jossa “muu syy” mainitaan, liittyy. Se liittyy sellaiseen tilanteeseen, jossa tulee harkittavaksi, asetetaanko tilapäinen valiokunta valmistelemaan kunnanjohtajan irtisanomista tai muihin tehtäviin siirtämistä.

Suomeksi: tuo jokin “muu syy” olisi johtanut mahdolliseen erottamiseen, jollei johtaja olisi päässyt neuvottelussa kunnan kanssa sopimukseen ja irtisanoutunut.

Yhteisvaikeneminen jättää vain hämmennystä ja kysymyksiä. Olivatko takana erimielisyydet kunnan jättimäisistä kouluinvestoinneista? Vai taloustilanne ylipäätään? Kestämättömät ristiriidat tai riidat?

Erouutisen jälkeen kummasteltiin anteliasta erokorvausta. Mutta eivät yli vuoden ja jopa kahden vuoden palkan suuruiset erorahat ole tavattomia. Hämeenlinnan kaupunginjohtaja tosin saisi vain puolen vuoden palkan luottamuspulaan suistuttuaan.

Tiedotusmyönteisyys ei koskaan ollut Matikaisen vahvuuksia. Mutta se, että poliittinenkin johto vaikenee, halveksuu kuntademokratian henkeä.

Jos taustoja valaistaisiin, voisivat äänestäjät arvioida, onko poliitikkojen osaaminen ja harkinta ollut riittävällä tasolla kunta–kunnanjohtaja-suhteessa. Onhan se pelottavaa. Vaikka irtisanomisaika on neljä vuotta, kuntavaalien väli.

Lisää aiheesta: Miksi kunnanjohtaja Tanja Matikaisen irtisanoutumista ei ollut kunnanhallituksen maanantain esityslistalla?