Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinna voi nousta Seminaarin ojasta

Tampereen yliopisto siirsi yhtäkkiä opettajakoulutuksen Hämeenlinnasta Tampereelle. Yliopisto teki ratkaisun vain saadakseen rahaa.

Yliopistolta jäi Hämeenlinnaan valtavat tilat. Käytännössä tilojen ainoa mahdollinen käyttäjä oli Hämeenlinnan kaupunki. Sillä oli siis kaikki valtit käsissään neuvotellessaan sopimusta tiloista.

Jälkikäteen on selvinnyt, että Hämeenlinna teki vuosina 2011–2012 itselleen erittäin epäedulliset sopimukset. Kaupunki hankki kyseenalaisia tiloja, joiden remontoinnin se myös joutuu maksamaan korkojen kera.

Kaupunki maksaa kymmeniä miljoonia euroja tiloista, joista osaa se ei tarvitse. Vuokrasopimuksen valmistelu ja hyväksyntä haisevat voimakkaasti.

Jos vuokrasopimus ei olisi osoittautunut epäedulliseksi, tuskin olisi selvinnyt, miten outoja bisneksiä ja henkilösuhteita sen taakse kätkeytyi. Vuokrasopimuksen esitteli Hämeenlinnan tuolloinen tilaajajohtaja Markku Rimpelä . Rimpelä omistaa puolet konsultointiyhtiöstä, jonka hanke selvitti uusien oppimistilojen rakentamista seminaarin tiloihin. Finnish Education Group -konsultointiyhtiöstä omistaa toisen puolen Heikki Luminen , jonka arkkitehtitoimisto suunnitteli tilojen korjauksia. Konsultointiyhtiön hanketta rahoittivat muun muassa Hämeenlinnan kaupunki ja Tekes.

Rimpelän yritys laskutti vuosia kaupunkia. Hän itse oli vain muutaman kuukauden pois kaupungin virasta. Hämeenlinnassa ei nähty mitään outoa, että kaupungin johtava virkamies laskuttaa kaupunkia. Ei nähty siinäkään, että hän esitteli isoja päätöksiä, joilla hänen ja hänen yhtiökumppaninsa suunnittelemia tiloja hankittiin kaupungille. Kaupunginjohtaja Tapani Hellstén pyysi kaupunginlakimiestä tekemään esteellisyysselvityksen Rimpelästä. Kaupunginlakimies kirjoitti lausunnon, jonka mukaan Rimpelä oli sanonut, ettei Rimpelä ole esteellinen.

Tapahtumat kertovat, että kaupungin harkinta ja päätöksenteko pettivät pahan kerran. Likapyykin pesu voi kestää kauan, sillä tapahtumat eivät ole välttämättä juridisesti vanhentuneet.

Virheistä kannattaisi ottaa opiksi eikä pyrkiä kääntämään mustaa valkoiseksi. Seminaarin ojasta voi nousta. Jos huonot päätökset on tehty virheellisesti, kaupunki voi jopa irrottautua huonoista päätöksistään.