Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi kukaan ei kertonut, ettei joulupukki ole totta?

Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki… Käypä tänne, emme pelkää!

Silkkaa valhetta. Joulupukkia ei ole olemassa. Onneksi.

Joulupukki oli minulle totisinta totta 37 vuotta sitten. Pukillamme ei ollut valkopartaa. En halunnut häntä kotiimme. Ja totisesti pelkäsin.

Joulupukkimme oli harmaa ja ruma. Häntä oli siedettävä, sillä hän panttasi joululahjoja säkissään ja pukin koura oli tiukasti säkin suun ympärillä.

Lahjojen vaihtamisen olisi voinut hoitaa samalla periaatteella kuin kirjeenvaihtomme. Tonttu olisi toimittanut lahjasäkin samaan paikkaan, mistä oli kirjeenikin hakenut. Huomaamatta iltahämärissä.

Nykyajan lapsilla on niin helppoa. Heidän joulupukillaan on lumivalkea parta ja lämpimänpunainen nuttu. 1970-luvulla pukki pukeutui karvahatun kauhtanaan, nurin käännettyyn takkiin ja kasvoja peitti pelottava pahvinaamari.

Joku vuosi sitten mediassa etsittiin ruminta tai oudointa pukkia. Pukkimme olisi mennyt heittämällä kisan finaaliin.

Noista kohtaamisista on muistoina valokuvia, joissa istun pää omenanpunaisena pukin polvella, siskoni hymyillessä hangonkeksinä toisella polvella. Varhaisimmissa kuvissa tosin istun totaalijärkyttyneenä äitini sylissä samalla kuin siskoni auttaa riemuissaan lahjojen jakamisessa.

Pukilla oli aina se sama tarina. Setäni oli ajanut sinisellä Saabilla hurjaa vauhtia vastaan niin, että pukki poroineen oli joutunut tekemään äkkiväistön penkalle.

Muistan pelästyneeni setäni ajotyyliä. Ettei nyt vain hänelle käynyt pahasti. Setäni tehtävänä oli joka joulu lähteä katsomaan, mihin pukki oli jäänyt. Ikinä hän ei pukkia ehtinyt näkemään ja sekin harmitti.

Totuus joulupukista selvisi minulle eräästä valokuvasta, jossa karvahatun alta pilkotti tumma hiustupsu. Päättelin 6-vuotiaan logiikalla, ettei joulupukilla voi olla tummia hiuksia.

Mikä helpotus, joulupukki ei ole totta. Tosin setäni roolia suuressa vedätyksessä en vielä tuolloin tajunnut.

Äitini otti siitä eteenpäin huolekseen lahjatoiveiden toteutumisen, enkä havainnut eroa aiempiin vuosiin.

Toiveisiini vastattiin, oli pukkia tai ei.