Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumekuolemien kasvu otettava vakavasti

Huumausainekuolemien määrä on kasvanut jo kolmena peräkkäisenä vuonna.

Huumeet ja huumeidenkäytön seuraukset näkyvät suomalaisessa yhteiskunnassa yhä selvemmin. Seurauksia on monella tasolla pyörävarkauksista mielenterveyshäiriöihin ja nettirikoksista aina huumekuolemiin.

Kuolemansyytilaston mukaan Suomessa kuoli vuonna 2018 huumausaineisiin 261 henkilöä, mikä oli 61 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvu oli siis prosentuaalisestikin iso.

Surullisinta on, että huumausainekuolemien määrä on kasvanut kolmena peräkkäisenä vuonna ja että eniten lisääntyvät 20–29-vuotiaiden kuolemat. Suomessa huumekuolemat painottuvatkin nuorempiin ikäryhmiin kuin Euroopassa keskimäärin.

Hälytyskellojen pitäisi kilkattaa jo vaimeaa kumeammin, kovaäänisemmin ja nykyistä kauemmas, sillä Suomessa huumeet ovat toiseksi yleisin kuolinsyy alle 40-vuotiailla miehillä.

Muun muassa lääkeväärennökset, aiempaa puhtaampi heroiini ja synteettiset, vahvat opioidit tulevat viranomaisia vastaan synkissä tilastoissa.

Eurooppalaisen huumeseurantakeskuksen mukaan huumekuolemia voitaisiin mahdollisesti ehkäistä nykyistä paremmin, mikäli narkomaaneille olisi saatavilla palveluja ja ne vastaisivat käyttäjien tarpeita.

Esimerkiksi valvotuista huumeiden käyttötiloista on suurissa kaupungeissa keskusteltu, mutta Suomessa debatti tyssää monesti jyrkkiin poliittisiin kantoihin. Usein keskusteluun osallistuvat äänekkäästi myös ne, jota eivät vaivaudu perehtymään asiantuntijoiden arvioihin tai heroiininkäyttäjien lohduttomaan arkeen.

Silti kaikilla on – toivottavasti? – tavoitteena huumekuolemien ehkäisy.

Viime vuonna Suomessa kasvoivat myös alkoholin aiheuttamat kuolemat. Ne lisääntyivät edellisvuodesta, mutta jäivät kuitenkin selvästi huippuvuosista 2007–2009, jolloin alkoholiin kuoli yli 2 000 henkilöä.

Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi 1 683 henkeä, joista miehiä oli 1 269 ja naisia 414.

Kehityskäyrät osoittavat nyt siis väärään suuntaan. Kaikeksi onneksi nuorten juominen on selvästi vähäisempää kuin kosteiden ikäluokkien.