Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennusteet ja pelot eivät käyneet toteen

Lähes jokainen omaisuusluokka tarjosi erinomaisia tuottoja.

Pörssivuosi 2019 muistutti sijoittajia jälleen kerran siitä, että tulevaisuutta on mahdoton ennustaa.

Tähän vuoteen lähdettäessä tummia pilviä oli taivaalla useita. Maailmantalous oli hyytymässä, brexit tulossa, protektionismi kasvussa, Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppapoliittiset välit vähintäänkin herkässä tilassa.

Miten sitten kävikään? Sijoitusmarkkinoiden tuotot olivat selvästi odotuksia parempia. Lähes jokainen omaisuusluokka on tarjonnut erinomaiseksi kuvailtuja tuottoja.

Viimeksi yhtä vahvoja lukuja kirjattiin finanssikriisin jälkimainingeissa viime vuosikymmenen lopussa.

Markkinoita pelkillä tviiteillään heilutteleva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tunnetusti arvaamaton liikkeissään, mutta yhdestä asiasta voi olla lähes varma. Trump haluaa, että vaalivuonna musiikki soi markkinoilla duurissa. Taloudella on niin suuri merkitys jättimaan presidentinvaalissa.

Virassa olevaa presidentti ei millään muotoa haittaa, että suurimpien yhdysvaltalaisten yhtiöiden osakkeiden hintakehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi on vahvistunut tänä vuonna yli neljänneksen.

Trump myös haluaa esiintyä edelleen poikkeuksellisen taitavana diilintekijänä, joten ei olisi minkäänlainen yllätys, mikäli jo alkuvuonna maailma kuulisi uutisia Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä yhteisymmärryksestä kauppapolitiikassa.

Tämä taas vähentäisi suurten sijoittajien epävarmuutta tulevaisuudesta.

Suomessa pörssivuosi on tarjonnut niin ikään hyviä tuottoja. Yhtiöitä on ostettu pois pörssistä preemioilla, osingot tarjoavat paljon pankkitalletuksia selvästi kovempaa tuottoa, eivätkä yhtiöiden tulevaisuudennäkymät vaikuta hullummilta.

Tietysti vuoteen mahtui myös pettymyksiä ja tulosvaroituksia.

Suotuisa markkinakehitys on näkynyt myös eläkevakuuttajien tuloksissa. Ilmarisen sijoitukset tuottivat tammi–syyskuussa 8,2 prosenttia, Varman sijoitukset tuottivat 8,8 prosenttia eli kokonaiset 3,9 miljardia euroa.

Ensi vuodesta saati vuosikymmenestä on mahdoton ennustaa vielä mitään, vaikka kristallipalloon katsojia onkin finanssiliikkeet jo väärällään.