Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Daladala tulee dollarista - Kolumnisti opettelee kielen alkeita Tansaniassa

Olemme opiskelleet mieheni kanssa Kiswahilin kieltä Tansaniassa.

Opiskelemme avoimissa oppimisympäristöissä, ulkona katoksen alla. Luonto aukeaa Uluguru-vuorien silhuettina. Jalkapallokentällä vuorottelevat lehmät ja koululaiset.

Opettajan opetus sisältää usein kertomuksia kulttuurista ja sanojen merkityksistä. Ymmärrys kulttuuriin muodostuu sateen tuntuessa iholla ja tilassa.

Sanojen merkitys avautuu käytettäessä. Opettajan selitys on merkittävä. Sana liittyy ympäristöön ja käytettävyyteen.

Hujambo? Mitä kuuluu? Vastaus: Sijambo. Hyvää kuuluu. Sanatarkasti kuitenkin kysytään: Eihän sinulle kuulu huonoa? Ei, minulle ei kuulu huonoa.

Kiswahilissa käytetään reduplokaatiota – sanan toistoa, kuten polepole, takataka, bisibisi, pikipiki… Niilläkin on usein alkuperä.

Daladala on minibussi täynnä kulkijoita, matkustajia ja tarvittavia matkatavaroita. Sanan alkuperä on dollari, rahayksikkö. Lausuttu dollardollar on daladala.

Kaupungissamme, Morogorossa, on kaupunginosa nimeltään Nanenane. Nane on kiswahilin kielessä numero kahdeksan. Maanviljelijöiden kansallinen vapaapäivä pidetään 8.8. ja Morogorossa alueella, jota kutsutaan nimellä nanenane.

Sawa tarkoittaa hyvää – sawasawa siis asia selvä. Kun lapset leikkivät ahkerasti todetaan kuchezacheza. Paljain jaloin kuljetaan pekupeku.

Ulkomaalaisia, meitä muualta tulleita, kutsutaan kadulla nimellä mzungu. Sana on saanut alkunsa verbistä kuzunguka eli ympäröidä, kulkea ympäri.

Ulkomaalaiset ovat tulleet tänne Afrikkaan katselemaan ja vierailemaan, ja he kuljeskelevat eri paikoissa. Paikalliset tapaavat matkustaa vain jos on kohde, jonne mennä – ystävän, sukulaisen luo, tai perhejuhliin.

Kukka on ua. Myös aita on ua. Mitämitä? Jos rivi kukkia muodostaa aidan, niin eihän se enää ole kukka.

Kivi on jiwe. Keittiössä tarvitaan keittoastian alle kolme kiveä. Siten syntyy keittoalusta, figa. Ja ne kolme kiveä ovat muuttuneet sanaksi figa.

Lintu on ndege. Ndege ya Ulaya on tarkoittaa Euroopan lintu. Sehän on lentokone.

Muoviämpäri, jonka edellisen presidentti Mkapan aikana tuotettiin, on saanut nimekseen mkapa. Jokainen täällä tietää, millainen mitta tavaraa mahtuu astiaan, jonka nimi on mkapa.

Kirjoittaja on musiikinopettaja, joka työskentelee seuraavat kaksi vuotta Tansaniassa musiikin opetustehtävissä. Hän kirjoittaa kokemuksistaan Hämeen Sanomiin kolumnia kerran kuukaudessa.