Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Taloustaitoa voisi opettaa koulussa

Nykyään velkaantuminen käy kovin helposti, sillä houkutuksia on entistä enemmän.

Velkaantuneiden suomalaisten määrä on noussut jälleen uuteen ennätykseen. Asiakastiedon mukaan yli 385 700 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä.

Lähes 400 000 suomalaisella on jäänyt velat tai maksut hoitamatta.

Ylivelkaantumisen syynä voi olla vaikkapa se, että elämäntilanteet ovat muuttuneet ja muuttunutta tilannetta on paikattu velalla.

Vikavippien avulla yli varojen

On myös niitä, jotka elävät yli varojensa helppojen pikavippien avulla.

Jos nuori ihminen joutuu tällaiseen huonoon kierteeseen, se monesti vaikuttaa koko loppuelämään.

Tähän uuteen kansanvitsaukseen yksi apu voisi olla se, että kouluissa alettaisiin opettaa ihan varsinaisena aineena taloustaitoa.

Peruskäsitteiden kuten velka, velkaantuminen tai korko ymmärtäminen voisi auttaa ainakin joidenkin ihmisten tulevaa talouden hallintaa.

Tulevaisuutta varten voi varautua

Lisäksi olisi hyvä ymmärtää se, että tulevaisuutta varten ihmisten olisi hyvä varautua jo nuoresta pitäen.

Sijoitusrahastot ovat turvallinen ja varma keino ns. turvapuskuriin. Kun sijoittaa säännöllisesti (kerran kuukaudessa) tasasumman sijoitusrahastoon, tuloksena on vääjäämättömästi mukava turvapuskuri.

Taloudellinen riippumattomuus ei tietenkään takaa kenenkään onnea yksinään, mutta se on silti iso helpotus, jos talousasiat ovat kunnossa.

Säästäminen ja sijoittaminen olisi hyvä olla suunnitelmallista. Tällöin on ymmärrettävä talouden perusteet ja vaikkapa korkoa korolle -ilmiön mekanismi.

Iso palvelus kansakunnalle

Opetusministeri Li Andersson (vas.) voisi tehdä ison palveluksen kansakunnalle, jos hän ottaisi opetusohjelmaan taloustaitojen opettamisen.

Pasi Honkanen

Hämeenlinna