Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

En vanhene, mutta muut nuorentuvat – Mutta mistä johtuu se, kun peilistä katsookin oma äiti?

Tätä on ollut jo pitkään. Katselen jotain asiantuntijakeskustelua ja ihmettelen, kuinka ne kaikki näyttävät opiskelijatytöiltä ja -pojilta – mitä ne täällä A-studiossa tekevät? Menee vähän aikaa ennen kuin tajuan, että kyseessä olevat ihmiset ovat noin nelikymppisiä.

Näin käy, kun ei itse tajua vanhenevansa.

Muistan vielä, millainen shokki oli, kun ensi kertaa kävin lääkärillä, joka oli itseäni nuorempi. Väkisin tuli mieleen, että mitäköhän tuo kloppi mahtaa osata

Vanhenemisen ajatteleminen tuntuu tylsältä. Mieluummin toteaisin, ettei se nyt vain ole mun juttu. Nuorempana jopa kuvittelin, että jos ihminen pitää kunnostaan huolta, hän voi lykätä vanhenemistaan lähes määrättömiin.

No, tätä keinoa ei tullut lopulta edes yritettyä, sillä liikunta on jäänyt lähinnä aikomuksen tasolle. Senhän aloitan aina heti ensi viikolla, ensi kuussa tai kun kesä on ohi.

En usko olevani ainoa ihminen, joka kuvittelee olevansa iätön. Huomasin, että Radio Suomessa alkoi vastikään asiaa käsittelevä sarjakin, jonka ensimmäisellä osalla oli paljonpuhuva nimi: Nuoruuden loppu. Vanhuus iskee yhden yön ihmeenä!

Tätä yhden yön ihmettä ovat koulukaverini (ihanat Tipulan leidit) hauskasti taivastelleet somessa. Sillä ihmehän se on, että kun seisot tavalliseen tapaan aamulla peilin edessä hampaita pesemässä, yhtäkkiä peilistä kurkistaakin äitisi!

Ylen sarja käsittelee vanhenemista naisten näkökulmasta. Muutenkin aihe taitaa kiinnostaa naisia enemmän kuin miehiä. Luulen, että miehet haluavat pitää kiinni nuoruuden illuusiosta vielä kauemmin kuin me naiset. Niillähän ne viidenkympin villityksetkin ovat.

Olen miettinyt, että siitäkö johtuu, että vanhustenhuolto on maassamme aina vain rempallaan. Miehethän näistä asioista enimmäkseen ovat päättäneet. Ehkä miehet ajattelevat, että he lähtevät tästä maailmasta saappaat jalassa. Tai jos eivät, päättäjämiehillä on ehkä varaa ostaa riittävät hoivapalvelut yksityiseltä puolelta. Ja ehkä moni ajattelee, että vaimo heidät sitten hoitaa hautaan asti.

Mutta nythän meidän ei tarvitse enää odottaa miesten viisastumista, sillä hallituksessamme on naisenemmistö. Nyt vanhusasioihin saadaan varmaankin vauhtia!