Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Koulutusleikkaukset näkyvät Hämeen ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulujen lähiopetuksen määrä ja opetuksen laatu ovat herättäneet keskustelua viime aikoina. Ammattikorkeakoulut ovat keskeisessä roolissa tulevaisuuden osaajien kouluttajina. Ne tuottavat esimerkiksi yli 80 % sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutetuista osaajista. Siksi keskustelu opetuksen laadusta ja lähiopetuksen määrästä onkin äärimmäisen akuutti.

Ammattikorkeakoulujen syyttäminen lähiopetuksen vähenemisestä ja opetuksen laadun heikkenemisestä on kuitenkin turhaa niin kauan, kun niihin ei olla valmiita panostamaan.

Ratkaisut opetuksen laadun ja koulutuksen kehittämiseksi eivät ole pelkästään ammattikorkeakoulujen käsissä, vaan katse tulee suunnata Suomen hallituksen suuntaan.

Kahdella edellisellä hallituskaudella ammattikorkeiden rahoitusta on leikattu yli 25 %, ja nykyisenkin hallituksen panostukset ovat lähinnä kosmeettisia.

Ei ole mikään ihme, että ammattikorkeakoulut joutuvat karsimaan perustehtävästään, eli opetuksesta, kun resursseja on neljäsosa vähemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Myös meillä Hämeen ammattikorkeakoulussa koulutusleikkaukset näkyvät opiskelijoiden ja henkilöstön jokapäiväisessä arjessa.

Koko maassa ammattikorkeakoulujen johto kamppailee riittämättömien resurssien ja siitä seuraavien ongelmien kanssa.

Koulutusleikkaukset ja niiden lieveilmiöt heijastuvat suoraan Suomen tulevaisuuteen.

Sairaanhoitajaksi, terveydenhoitajaksi tai insinööriksi ei opi pelkillä etäluennoilla. Jos lusikalla on annettu, ei voi kauhalla vaatia.

Kanta-Hämeen maakunnan kansanedustajat voivat omalla äänellään edesauttaa maakunnan osaamisen kehittymistä, ja varmistaa, että ammattikorkeakoulutuksen rahoitusta lisätään. Viime kädessä on Sanna Marinin (sd.) hallituksen tehtävä korjata kurssi ja osoittaa ammattikorkeakouluille lisää rahoitusta.

Sakari Vitikka

hallituksen puheenjohtaja

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta