Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Terveydenhuollon perintäbisnes rahastaa sairailta ihmisiltä

Kävin viime vuoden lopulla käsileikkauksessa ja tähän luonnollisesti liittyi myös muutamia poliklinikkakäyntejä. Kävin myös hammaslääkärissä ja muutamassa kuvantamisessa.

Hoitomaksujen katto, noin 680 euroa vuodessa nollaantui vuodenvaihteessa, eikä suun terveydenhuollon kustannuksia lasketa kattoon muutenkaan kuuluviksi.

Sairaalan maksut yhtiön hoidettavana

Jo viime syksynä ihmettelin, miksi Kanta-Hämeen keskussairaalan maksut on siirretty Lowell oy:lle hoidettavaksi. Myös kunta käyttää saman firman palveluita.

Asiakkaalle saapuvaan laskuun on lisätty pienellä präntillä tieto mahdollisuudesta siirtää eräpäivää kerran maksutta. Tämän jälkeen kaikki “palvelut” muuttuvat maksulliseksi.

Jokaiseen muistutukseen lisätään kuluja

Jokaiseen muistutuslaskuun lisätään kuluja, kunnes lasku siirtyy suppeaan ulosottoon, jolloin suuremman laskun maksaa viime kädessä yhteiskunta, mikäli laskun maksajan tulot ovat pienet. Kulut ovat tässä vaiheessa kasvaneet jo monilla kymmenillä euroilla.

Laskuista voi vapautua ainoastaan hakemalla vapautusta 30 vuorokautta laskun saapumisesta, tällöin henkilöllä tulee olla myönteinen toimeentulotukipäätös, takuueläkepäätös, työmarkkinatukipäätös, peruspäivärahapäätös tai sosiaalitukipäätös.

500–600 euroa kerralla mahdoton maksettava

Monelle työssäkäyvällekin yhtäkkiä rysähtävä 500–600 euron laskusuma on kerralla mahdoton maksettava muiden elinkustannusten päälle.

Esimerkiksi itse työskentelen sotealalla, jossa tyypillisesti käteen jäävä palkka on alle 2 000 euroa kuussa. Tähän tilanteeseen Lowell tarjoaa kyllä ratkaisun: laskut voi maksaa osissa. Tällöin kannattaa vain huomioida, että jokaiseen laskuun lisätään 20–50 euroa lisää maksettavaa. Siis jokaiseen laskuun erikseen.

Kannattavaa bisnestä?

Näin esimerkiksi viiteen erilliseen alle sadan euron laskuun saadaan yhteensä 100 euroa lisää maksettavaa, melko kannattavaa ryöstöä, tai siis bisnestä.

Terveydenhuollon tutkimukset tukevat ajoissa saadun ja ennaltaehkäisevän hoidon positiivisia kustannusvaikutuksia. On myös tiedossa, että maksukatto täyttyy vain hieman alle kolmella prosentilla asukkaista vuodessa ja samassa yhteydessä on havaittu, että maksut keskittyvät nimenomaan pienituloisille.

Jokainen meistä kantaa kortensa

Terveydenhuollosta asiakkaalle siirtyvät kustannukset ovat toki oikeisiin kustannuksiin nähden Suomessa pienet, mutta tämän mahdollistaa korkea verotuksemme, johon jokainen meistä kantaa kortensa.

Samanaikaisesti tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaali- ja terveydenhuoltolain 11. pykälän mukaista maksun alentamista tai perimättä jättämistä noudatetaan hyvin vaihtelevasti kunnissa eikä siitä tiedoteta tarpeeksi.

Rankaisee pienituloisia ja monisairaita

Vaikka tämänhetkinen tapa käyttää Lowellin kaltaista yritystä laskutuksessa ei ole laiton, se on monien oikeusoppineiden mielestä moraalisesti kestämätön ja rankaisee erityisesti pienituloisia ja monisairaita ihmisiä.

On käsittämätöntä, että laskutusasioista päättävät tahot eivät muka ymmärrä, kuinka kalliiksi myöhästynyt hoitoon hakeutuminen maksaa.

Perintäyhtiöiden käytön suhteen lienee kyse enemmänkin välinpitämättömyydestä tai ylimielisyydestä.

Hoitomaksujen pelossa lääkärikäynnin viivyttely tulee erittäin kalliiksi ja lopulta laskun maksaa erikoissairaanhoidon kautta yhteiskunta.

Anna-Riikka Murtonen

fysioterapeutti

Hämeenlinna