Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Ei tehdä mitään ja ollaan vaan? – Toriparkkiin otetaan kantaa omaan napaan tuijottaen

Olemme viime aikoina keskustelleet useiden henkilöiden kanssa Hämeenlinnan toriparkin rakentamistarpeesta.

Vaikuttaa siltä, että ihmiset ajattelevat vain sen vaikutusta heidän omaan asumiseensa, yritystoimintaansa, pysäköintiinsä ja viihtyisyyteensä lyhyellä aikavälillä eli rakentamisen aikana.

Pitäisi kuitenkin nähdä tulevaisuuteen ja visioida, mitä toriparkki mahdollistaa, kun se valmistuu.

Ilmassa on monenlaisia pelkoja

Valtuutetut pelkäävät, ettei heitä enää äänestetä seuraavissa kunnallisvaaleissa.

Keskustan yrittäjät pelkäävät, että toriparkin ja ykköskorttelin rakennustöiden aikana liikevaihto pienenee. Keskustan asukkaat pelkäävät rakennustöiden aiheuttamia ääni- ja pölyhaittoja.

Pitäjien asukkaat pelkäävät, että Hämeenlinnan keskustan kehityksen myötä yritysten investoinnit pitäjissä vähenevät. Lisäksi vanhemmat asukkaat pelkäävät, että toriparkin valmistuessa heillä ei ole enää ajokorttia, eikä heille ole mitään hyötyä toriparkista.

Vääriä huhuja liikkeellä

Pelkojen lisäksi liikkuu vääriä huhuja. Niiden mukaan toriparkin rakentaminen tulee veronmaksajien maksettavaksi, vaikka asiantuntijoiden laskelmien ja muista kaupungeista saatujen tietojen mukaan toriparkki on kaupungille kannattava sijoitus. Se tuottaa kaupungille lainan lyhennysten, korkojen ja käyttökulujen jälkeen voittoa.

Väitetään myös, ettei henkilöautoja kohta enää ole. Henkilöautojen määrä on kasvanut Suomessa joka vuosi ja henkilöautoja on jo 2,7 miljoonaa. Onkin arvioitu, että kaupunkien autoliikenne kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä.

Täytyy osata nähdä tulevaisuuteen

Kaisan Kukassa tiedetään, että toriparkin rakennustöiden aikana kukkakaupassa asiointi oletettavasti vähenee, koska rakennustöiden aikana keskustassa asioiminen vähenee. Me emme kuitenkaan voi tuijottaa omaan napaamme tai miettiä vain omaa parastamme. Täytyy osata nähdä tulevaisuuteen.

Toriparkki mahdollistaa kaupungin keskustan kehittymisen, kun rakennusliikkeet rakentavat Hämeenlinnaan uusia toimistotiloja, liiketiloja, hotelleja ja asuntoja.

Sitä kautta Hämeenlinnaan saadaan lisää työpaikkoja, lisää yrittäjiä, lisää asukkaita, lisää turisteja ja lisää verotuloja. Keskustasta tulee vilkas ja viihtyisä keidas sekä hämeenlinnalaisille, että täällä vieraileville.

Tulevaisuuteen on panostettava

Yrittäjyys on aina riskien ottamista. Toimintaa aloittaessa tai laajentaessa yrittäjällä täytyy olla näkemys mitä yrityksen kehittäminen mahdollistaa huomioiden riskit, uhat ja mahdollisuudet. Yrityksen toimintaa pitää koko ajan kehittää ja panostaa tulevaisuuteen.

Sama tilanne on Hämeenlinnalla, jos emme anna yrityksille ja rakennusliikkeille mahdollisuutta investoida ja kehittää Hämeenlinnan keskustaa, niin keskusta kuihtuu lopullisesti. Turha on sitten huudella, että tänne tarvitaan yrityksiä, jos ei yrityksille anneta edes mahdollisuutta tulla tänne.

Hämeenlinnan tulevaisuuden puolesta

Nyt meidän täytyy äänestää ja päättää, että toriparkki rakennetaan meidän lastemme ja meille niin rakkaan Hämeenlinnan tulevaisuuden puolesta.

Jos emme uskalla tehdä mitään ja pelkäämme aina epäonnistumista, niin miten uskallamme tehdä lapsia, kun eihän niistäkään tiedä etukäteen millaisia heistä tulee, kun puolisonkin geenit ovat mitä ovat.

Seppo Kuvaja

yrittäjä, Isännöinti Kuvaja oy

valtuutettu (kok.)

kaupunkirakennelautakunnan vpj

Annemari Kuvaja

yrittäjä, Kaisan Kukka oy