Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kasvuennusteet on otettava vakavasti – Hämeenlinnan politiikka on luotaantyöntävää

Viime aikojen suuret uutisaiheet liittyivät kuntien kurjaan taloustilanteeseen ja asuntojen hintojen romahdusmaiseen laskuennusteeseen.

Taloudellisesti pärjääviä kuntia on Kuntaliiton tiedotteen mukaan Suomessa enää muutamia. Vain Helsinki pääsi viime vuonna hyvään tulokseen ilman kertaluonteisia myyntivoittoja. Hämeenlinnan esikuvina toimivat kaupungit Lahti, Tampere ja Seinäjoki olivat viime vuoden isoimpien tappioiden tekijöitä.

Aluekehitysennusteen mukaan Suomessa on vuonna 2040 vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua: Helsinki, Tampere ja Turku.

Pääkaupunkiseutu kasvaa

Pääkaupunkiseudun väkiluvun ennustetaan kasvavan neljännesmiljoonalla samaan aikaan, kun koko Suomen väkiluku kasvaa vain noin 100 000 asukkaalla. Kolmea suurta lukuun ottamatta muiden kaupunkien väkiluku tulee väistämättä pienenemään.

Etenkin vanhojen omistusasuntojen hinnat tulevat laskemaan jo tämän vuosikymmenen aikana rajusti muissa kuin noissa kolmessa kasvavassa kaupungissa.

Asuntoja enemmän kuin tarvitsijoita

Asuntoja on enemmän kuin tarvitsijoita, huonokuntoisimmat asunto-osakeyhtiöt eivät saa korjauslainaa ja tilanne tulee yksittäisen asunnon omistajan kohdalla olemaan vaikea.

Soisin mielelläni näiden keskeisten ennusteiden näkyvän jonkinlaisena realiteettina Hämeenlinnan kehittämisessä.

Kun kasvu ei ole vaihtoehto, voisiko tavoitteeksi ottaa mahdollisimman pienen asukasluvun vähenemisen? Molemmat tavoitteet ovat tavallaan samalla suunnalla, mutta jälkimmäisessä täytyisi keskittyä paljon muuhunkin kuin pysäköintiluolien rakentamiseen.

Syntyvyys on isoin haaste

Isoin haaste on syntyvyys ihan koko yhteiskunnan näkökulmasta. Meidän haasteemme olisi saada kaupunki houkuttavaksi.

Nykyinen tapa tehdä päätöksiä ja politiikkaa olemalla ylimieliseltä vaikuttavan piittaamattomia kaupunkilaisten tahdosta ei lisää houkuttelevuutta. Se on jopa luotaan työntävää.

Viisaat päättäjät tekisivät jotain pitääkseen nykyiset asukkaat ja veronmaksajat jotakuinkin tyytyväisinä. Aito kuunteleminen ja arvostaminen olisivat mainio alku.

Susanna Hietanen

(sit.)

Hämeenlinna