Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyrki Katainen puhuu kasvusta, mutta hänen ministerikaudellaan Suomi taantui

Sitran uudelta yliasiamieheltä Jyrki Kataiselta kysyttiin Talouselämä-lehdessä, voiko talous kasvaa samalla kun päästöt kutistuvat.

– Voi. Joidenkin lähteiden mukaan vuodesta 1990 vuoteen 2017 Suomen päästöt vähenivät 21 ja talous kasvoi 180 prosenttia, Katainen vastasi.

Suomen bruttokansantuotetta mittaa Tilastokeskus. Sen mukaan bruttokansantuote kasvoi vajaa 60 prosenttia ajanjaksona, jonka Katainen nimeää. Jos Kataisella on jokin ”muu lähde”, hänen olisi syytä paljastaa se.

Suurin osa talouskasvusta syntyi 1990-luvulla, jolloin Suomi irtautui lamasta ja Katainen valittiin 22-vuotiaana Siilinjärven kunnanvaltuustoon.

Bruttokansantuote laski yli 2 prosenttia vuosina 2007–2011. Katainen (kok.) toimi tuolloin valtiovarainministerinä. Vuoteen 2015 mennessä talous kutistui edelleen: Yhteensä yli 4,6 prosenttia. Katainen oli pääministeri vuosina 2011–2014.

– Nyt on vain lisättävä vauhtia ja oltava valmiita systeemisiin muutoksiin.

Tarkoittaako Katainen talouden vauhtia, joka oli hänen ministerikaudellaan? Vai tarkoittaako hän järjetöntä julkista velkaantumista, josta Katainen on osin vastuussa.

Jos hän tarkoittaa päästöjen vähentämistä, vastaus on myös harhaanjohtava. Päästöt ovat luontaisesti jonkin verran vähentyneet muun muassa kehittyneen tekniikan ja entistä tiiviimpien kiinteistöjen ansiosta.

Suomen päästöjä on leikattu suurelta osin vain nimellisesti päästökaupalla ja verotusta kiristämällä. Päästöjä aiheuttavan tuotannon laajentaminen on käynyt kannattamattomaksi. Investoinnit ovat romahtaneet eikä tuotantoa ole uudistettu.

Päästöt on siirretty ulkomaille, jossa tuotteita voidaan valmistaa lähes kokonaan päästöistä piittaamatta sekä halvalla energialla ja työvoimalla. Yritykset ovat siirtäneet Suomesta tehtaita ja jopa kokonaisia liiketoimintaryhmiä. Päästökauppajärjestelmä on palkinnut tuotannon siirrosta. EU-päästöoikeudet on voinut myydä pörssissä.

Bruttokansantuote ei ole kaikin tavoin hyvä talouden mittari. Suomen todellisuudesta kertoo sitä selkeämmin teollisuustuotanto. Se on edelleen reilusti alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 2007.

Poliitikoilta voidaan vaatia hypetyksen sijaan oikeita lukuja.