Turkin presidentti Erdogan pelaa kovaa peliä Euroopan unionin ulko-ovella, kun Syyrian sisällissota ajaa pakolaisia kohti Kreikkaa ja Eurooppaa.
Turkki päästää tieten tahtoen siirtolaisia Syyrian suunnasta kolkuttelemaan EU:n rajoja.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaatii EU:ta osallistumaan “taakanjakoon” ja varoitti Eurooppaa jopa miljoonista tulijoista.
Erdogan väittää hylänneensä Euroopan unionin miljardin euron lisätukitarjouksen siirtolaisongelman hoitoon.
Itsevaltaisen Erdoganin toiminta vaikuttaa kiristykseltä, vaikka totta onkin, että syyrialaisten suuri pakolaismäärä ahdistaa Turkkia. Turkki voisi katsoa myös peiliin, koska on osallisena kiihtyneissä sotatoimissa Syyriassa.
Rajojen avaaminen rikkoi Turkin ja EU:n solmiman pakolaissopimuksen vuodelta 2016. Turkki sitoutui siinä EU:n tukimiljardeja vastaan tehostamaan rajavalvontaansa ja huolehtimaan Syyriasta tulleista pakolaisista.
Turkki painostaa nyt tavallaan EU-maita tukemaan Syyrian hallinnon vastaisia sotatoimiaan päättääkseen Syyrian sodan haluamallaan tavalla. Se ei sovi EU:lle eikä Naton eurooppalaisille jäsenille. Eikä Venäjällekään, joka tukee Syyrian hallinnon joukkoja.
Venäjä ja Turkki ovat tähän asti välttäneet suoraa yhteenottoa Syyriassa.
EU yrittää yhtenä rintamana torjua uhkaukset ja suojelurahakiristyksen. Eturintaman asemassa on jälleen Kreikka.
Turkista poiketen EU haluaa ratkaista Eurooppaa uhkaavan pakolaisaallon ja inhimillisen hätätilan diplomaattisin keinoin, keskustelemalla pakolaistilanteesta ja Syyrian kriisistä Turkin edustajien kanssa.
Valitettavasti hajanaisen EU:n keinovalikoima on kevyt. Pelkillä kauniilla sanoilla Turkkia ei ylipuhuta, kun Yhdysvalloillakaan ei ole enää halua sotkeentua selkkaukseen.
Pakolaiskriisin selättämiseksi tarvittaisiin vahvaa humanitaarista väliintuloa, mutta ken sen tekisi.
EU-mailla on ihmisoikeussopimustenkin perusteella velvollisuus auttaa sodan alta pakenevia turvapaikanhakijoita. Vieläkään ei ole kuitenkaan saatu aikaan yhteisiä ulkorajakeskuksia hoitamaan koordinoidusti Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia ja pakolaisia.
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.