Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmainen lounas etäkoululaisille on kädenojennus kunnilta – Silti Hämeenlinnassa nousi rutinaa ihan aiheesta

Korona-aika on siitä ihmeellistä, että jopa totuus “ilmaisia lounaita ei ole” on kumottu. Kunnat ovat ryhtyneet jakamaan ruokapaketteja kotikoululaisille, vaikka etäopiskellessa laki ei siihen edellytä.

Hämeenlinnassa jakelu on vasta alkamassa, mutta se ehti jo herättää harmistusta. Huoltajille lähetettiin 30.3. tieto ruokapakettien jakelusta. Rivien välissä oli vahva suositus olla hakematta pakettia, jos taloustilillä on useampikin euro. Hämeenlinnassa ja Hattulassa ruokapakettien kerrottiin olevan “tarkoitettu taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleville perheille.”

Perheille jätettiin omantunnon asiaksi miettiä, tarvitseeko ruokaa (ja kehtaako sitä hakea). Ohjeistus on sittemmin päivitetty. Nyt ei enää puhuta kohderyhmän rajauksesta.

Ensivaikutelmaa on kuitenkin hankala korjata. Hyvää tarkoittavasta ja tarpeellisesta palvelusta jäi paha maku suuhun.

Toisin tehtiin Janakkalassa. Seudulla ensimmäisenä tarpeeseen heränneessä kunnassa ruokaa kerrottiin jaettavan heti kaikille halukkaille. Janakkalassa oltiin tällä kertaa virkeämpiä ja ihan asukkaiden arkea lähellä, kun ruokapaketteja alettiin kuskata koululaisten kotioville vt. kunnanjohtajan ja muiden virkahenkilöiden kotiin kuljettamina.

“Perheissä ollaan ajallisesti vaikeassa tilanteessa: työt, etäkoulu ja siihen päälle ruokahuolto on kiireinen yhtälö nykyisessä työrytmissä.”

Taloudellisesti (toistaiseksi) pärjäävissä ja työssä olevien huoltajien perheissä ollaan ajallisesti vaikeassa tilanteessa: työt, etäkoulu ja siihen päälle ruokahuolto on kiireinen yhtälö nykyisessä työrytmissä.

Joillakin kriittisillä aloilla työvuorot vaihtuvat lyhyellä varoitusajalla ja ylitöitä kertyy. Kun isovanhempien, sukulaisten ja lastenhoitajien apuun ei voi turvautua, siinä hötäkässä valmiiksi suunniteltu lounaspaketti on erittäin tervetullut arjen helpottaja. Jos ja kun tätä poikkeusrallia jatkuu vielä kuukausia, ollaan monessa perheessä aika poikki, vaikka päivisin popsittaisiin pelkkiä eineksiä.

Hämeenlinna siis korjasi viestiä, mutta kaikkia erityisruokavalioita – jotka ovat usein peruspöperöitä kalliimpia – ei ole onnistuttu järjestämään. Tässä olisi paikka ottaa mallia muualta. Joissakin kunnissa jaettava ruoka on korvattu paikkakunnan kauppoihin kelpaavilla ostositoumuksilla. Ei hassumpi systeemi: tukee paikallista ja näin onnistuvat erityisruokavaliotkin.

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien verkkotuottaja ja koululaisten isä, joka aikoo jossain vaiheessa hakea ruokapaketin vaikka vain vaihteluksi tyhjiöpakattuihin pinaattilettuihin ja kiireisen etäarjen helpotukseksi.