Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riidankylväjien aika ei ole nyt

Pitäisi varmaan haukkua Huoltovarmuuskeskus, hallitus ja pandemiastrategia.

Toisaalta voisihan sitä roimia ja arvostella oppositionkin, maskivajeet ja Euroopan unionin.

Vaan kun piikikkään riidankylvön aika ei ole nyt.

Pikemminkin nyt on aika, jonka keskellä ivallisuuksia ja riitaa kylväneet muistetaan tulevaisuudessa.

Yritimme saada emerituspiispa Eero Huovisen haastattelua huomiseen, vain sähköisenä versiona julkaistavaan lehteen. Emme onnistuneet.

Huovinen oli kuitenkin kirjoittanut tavoillensa uskollisena viisaan ja rakentavan tekstin tälle pääsiäiselle.

“Jokainen voi tehdä toivon hyväksi jotakin. Jokainen voi kasvattaa toivoa. Kaikki ei kuitenkaan ole minun vallassani eikä meidän hallussamme. Parhaatkin yritykset voivat epäonnistua. Ihminen ja ihmiskunta joutuvat kohtaamaan omat rajansa.”

Huovinen lähtee siitä, että kun pidämme pään kylmänä, sydämen lämpimänä, kädet ristissä ja puhumme enemmän meistä kuin minusta, kriisi voidaan selättää.

Sooloiluun ja eripuraan ei emerituspiispan mukaan ole varaa, pikkuasioista ei kannata rakentaa riitaa.

Ja näinhän se vaan on, ja Huovisella on elämänperspektiiviä sanoa se ääneen.

Suomalaiset ovat oppineet puhaltamaan samaan hiileen – emmehän nyt unohda kriisihetkellä tätä taitoa, emerituspiispa kyselee aiheellisesti.

Huovisen sijaan saimme lehden avaushaastatteluun neljän laman sankarin, mutta hän puhukoon huomenna itse puolestaan – tai oikeastaan toisten menestymisen puolesta.

Vaikka maailma murjoo, työpaikat katoavat, tauti jyllää, epävarmuus kalvaa eikä verokarhu sääli, lamaantua ei saa. Sinnittely, luovat ratkaisut, markkinointi – ja aikaisempaa terveellisemmät elämäntavat – rakentavat pohjaa uudelle tulevaisuudelle.

Senkin aika tulee vielä, vaikka nyt näyttäisi pohjattoman synkältä.

Kärsivää, sairasta ja työtöntä on nyt ajateltava entistä enemmän. Niille, jotka virkansa puolesta auttavat toisia, on annettava kaikki tuki. Mielikuvituksen kauhukuvia ei pidä ruokkia. Katteettomille unelmille ei pidä antaa tilaa. Järki käyttöön.

Piispa emerituksen ohjeisiin on oikea aika päättää. Hyvää pääsiäistä.