Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahvila rantareitille? No oli jo herran tähden aikakin!

Eihän siinä mennytkään kuin 19 vuotta, että Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston suositulle rantareitille saadaan jotain palveluitakin.

Kaupunki hakee parhaillaan yrittäjiä kolmelle kesäkahvilalle Linnanpuiston rantaan, Hämeensaaren ulkoilupaikoille sekä Mahlianpuistoon eli terveyskeskuksen rantaan (HäSa 7.5., s.A4-5).

Tammikuussa 2001 perustettu kaupunkipuisto kauniine rantareitteineen on mukava ulkoilukohde, mutta jostain kumman syystä katuvaloja ihmeellisempiä palveluja sinne ei ole tähän mennessä saatu.

Kävin viime viikolla haastattelemassa rantareitin kulkijoita ja kannatus kahvilalle oli kohdalle osuneiden ulkoilijoiden keskuudessa tasan sata prosenttia.

Linnanpuistossa korostui tarve saada pientä purtavaa, Hämeensaaressa taas kaivattiin vessoja.

Kahvilanpaikan viereen onkin kaupungin suunnitelmissa soviteltu bajamajakonttia, mikä varmasti auttaisi viime ja tänä vuonna hienoksi uudistetun alueen säilymistä miellyttävänä ulkoilupaikkana.

Olisi mielenkiintoista tietää, miksi jotkin hyvinkin yksinkertaiset asiat – joista tuntuu kaiken lisäksi vallitsevan jopa melkoinen yksimielisyyskin – vain ottavat ja jämähtävät kunnan tai valtion päätöksentekoon vuosiksi tai vuosikymmeniksi.

Esimerkiksi tässä rantareitin tapauksessa palveluiden avaamiselle ihmisten pariin on kolme reunaehtoa: sähkö, vesi ja kaupungin lupa.

Kaksi ensimmäistä ovat vain teknisiä järjestelykysymyksiä ja sen kolmannen eli luvan olisi kaupunki voinut yhtä hyvin myöntää jo vuonna 2001. Tuovathan lupamaksut jopa vähän rahaakin kaupungin aina niin tyhjään kassaan.

Tuskinpa tätä kukaan on tahallaan jarruttanut. Ehkä se ei vain ole kuulunut kenenkään nimenomaiselle vastuulle.

Onneksi viime viikolla päättyneeseen hakuun vastasi peräti kymmenen kesäkahvilan pitämisestä kiinnostunutta yrittäjää. Hakemukset avataan tänään.

Kun kahvilanpaikkoja on vain kolme, on kaupungilla jopa varaa valita. Se lisää todennäköisyyttä siitä, että edes joku näistä kahviloista myös oikeasti aukeaa, vaikka nämä ajat ovatkin yrittäjien kannalta vähintäänkin haastavia.

Ainakin tänä alkavana kesänä luulisi väljille ulkoilmapalveluille riittävän kysyntää.

Lue myös: Hämeenlinnan kaupungin kolmeen puistoon on tulossa kesäkahvila – Kysyimme ulkoilijoilta, mitä palveluja he kaipaisivat (6.5.2020)