Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulevaisuuden liikenne odottaa toimenpiteitä

Liikennejärjestelmäsuunnitelma ja liikennestrategia ovat kaukaisen mohkälemäisiä termejä, mutta niiden toteuttaminen on hyvinkin lähellä tavallisia liikkujia.

Kanta-Häme laatii parhaillaan omaa liikennejärjestelmäsuunnitelmaansa ja tahdittaa sen samalla Länsi-Suomen yhteisen strategian linjauksiin. Soviteltavaa riittää.

Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnilla on eronsa ja katsantokantansa, mutta niillä on tulevaisuuden liikenteen suunnittelun painotuksissa myös yhteisiä tavoitteita.

Maakuntien tavoitteena on saavuttaa leveillä hartioilla enemmän näkyvyyttä ja kuuluvuutta valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitteluun, jotta se huomioisi metropolialueen ohella myös Länsi-Suomelle tärkeät asiat.

Maakuntarajat ylittävälle yhteistyölle on tilausta.

Kanta-Häme limittää yhteishankkeeseen oman liikennejärjestelmänsä uudistamisen, jossa tähtäin on vuodelle 2040. Toimenpiteitä tarvitaan kolminapaisen maakunnan joka seudulla.

Kun seuduilla on omat liikennejärjestelmätarpeensa, haasteena on saavuttaa yhteinen näkemys koko maakunnassa.

Kun Hämeenlinnalla ja Riihimäellä huomio on HHT-kasvukäytävässä ja pääradan juna- ja raidemäärissä, Forssan seutu laskee kehityksensä olevan kiinni kakkostien kehittämisessä ja Porin radan visiossa.

Suuret hankkeet vaativat pitkäjänteistä työtä monella rintamalla. Laajapohjainen työryhmä on paljon vartijana.

Strategiatyössä huomiota vaativat etenkin maaseutualueiden liikkumispalvelut ja logistiikka sekä pendelöinti. Isoja linjoja ovat saavutettavuuden parantaminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja liikennepäästöjen niistäminen.

EU:n velvoittamiin päästövähennyksiin yltääksemme tarvitsemme tehokkaita sekä alueellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisia keinoja.

Suurimmat mahdollisuudet ovat luonnollisesti siellä, missä on eniten liikennettäkin. Niitä ovat suurimmat kaupungit ja niiden väliset yhteydet.

Tulevaisuudelta on lupa odottaa vielä parempaa liikenneturvallisuutta, uusia innovaatioita ja tehokkaampia liikennejärjestelmiä kautta koko maakunnan ja Länsi-Suomen. Lataus- ja tankkausverkostot ovat avainroolissa.