Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhemmuus ei rajoita vaan on osa elämää

Vauvakadon jatkumona lapsiperheiden määrä vähenee Suomessa huolestuttavan kovaa tahtia. Kehitys ei ole käännettävissä nopeasti.

Pikkulapsiperheiden määrä on pudonnut Suomessa liki viidenneksen 2010-luvulla.

Eniten on romahtanut perinteinen perhetyyppi, jossa alle kolmevuotiaita lapsia on avioparilla.

Tilastokeskuksen mukaan perheen keskikoko oli viime vuonna 2,74 ihmistä, kun 1990-luvun alussa se oli 3.

Lapsiperheissä on keskimääräinen 1,8 lasta. Joka kymmenes lapsi kasvaa uusperheessä.

Perheiden kokonaismäärä on laskenut koko 2010-luvun.

Kun perheväestön osuus koko väestöstä oli 1990 yli 82 prosenttia, nyt lukema on 10 prosenttiyksikköä heikompi.

Lapsiperheiden määrän lasku kertoo etenkin siitä, että uudet syntyvät ikäluokat ovat pienempiä kuin perheiden täysi-ikäistyvien lasten ikäluokat.

Lapsiperheiden arjessa on omat ongelmansa. Ruuhkavuodet koettelevat.

Kunnilla on talousvaikeuksissa ja lapsimäärien yleisesti vähetessä vaikeuksia sovittaa lapsiperheiden palveluja juuri kysyntää vastaaviksi. Yliresursoinnin pelko voi johtaa aliresursointiin.

Lisäksi joka neljännellä lapsiperheellä on THL:n mukaan toimeentulo-ongelmia, jotka vaikuttavat niin vanhempien kuin lastenkin hyvinvointiin.

Vaikeudet keskittyvät lapsiperheisiin, joiden vanhemmat ovat vähemmän koulutettuja ja alemman tuloluokan edustajia. He kaipaavat kohdennettuja tukitoimia.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tuore tutkimus vahvistaa, että nuorimpien ikäluokkien enemmistö ajattelee, ettei lapsia kannata hankkia.

Syntyvyyden lasku on mitä ilmeisimmin seurausta ihmisten muuttuneista toiveista ja valinnoista.

On suuri vahinko, jos vanhemmuus koetetaan rajoittavaksi – ikään kuin kunnon elämän esteeksi. Näinhän se ei saa olla. Eihän elämää pitkälle edes olisi ilman jatkuvuutta.

Valtio voi avittaa lapsilisien nostolla ja erilaisilla tuilla lapsenteon edellytyksiä, mutta loppu on kiinni henkilökohtaisista valinnoista.

Toivoa ei ole menetetty, sillä samaisen Kaksin kyselyn mukaan selvän enemmistön mukaan Suomi on tulevaisuudessakin yksi maailman parhaita maita lapsille ja lapsiperheille.