Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opetushallituksen matematiikalla Hämeenlinnasta katoaisi vuoteen 2030 mennessä 7 peruskoulua

Mikään ei kuumenna tunteita kuten keskustelu lähikoulun lopettamisesta, se on nähty Hämeenlinnankin seudulla moneen otteeseen.

Jos Opetushallitusta on uskominen, on tulevista vuosista tulossa varsin tunteikkaita.

Helsingin Sanomien tiistaisen uutisen mukaan Opetushallituksessa on nimittäin tutkittu tuoreimpia väestöennusteita ja laskettu, että vuonna 2030 Suomessa on jäljellä enää 1 600 koulua nykyisestä 2 300 koulusta. Se on noin kolmannes vähemmän kuin nyt.

Hämeenlinnassa tämä tarkoittaisi karkeistettuna sitä, että nykyisestä 22 peruskoulusta lakkautettaisiin vuoteen 2030 mennessä 7 peruskoulua.

Eikä seuraava kymmenluku edes ole mikään autuaaksi tekevä päätepiste, ehei! Kehityksen ennustetaan nykyisillä syntyvyysluvuilla jatkuvan siten, että vuonna 2040 Suomessa on jäljellä enää 1 300 peruskoulua.

Tulevien vuosien koulukato johtuu tietenkin alati kiihtyvästä vauvakadosta.

Tilastokeskuksessa on laskettu, että Suomen väkiluku lähtee nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031.

15 vuoden päästä Suomessa ei ole enää yhtään maakuntaa, jossa ihmisiä syntyy enemmän kuin kuolee.

Kun oppilasmäärä vähenee ja koulutkin tuntuvat rapistuvan käsiin, jää monessa kunnassa taloudellisimmaksi vaihtoehdoksi opetuksen keskittämisen entistä suurempiin yksiköihin.

Tämä taas tarkoittaa koulumatkojen pidentymistä etenkin harvaan asutuissa maakunnissa.

Monien pienten kyläkoulujen toimintavuodet alkavat tätä vauhtia olla luetut.

Kaiken koronamyllytyksen lomassa Kanta-Hämeeseen saatiin toukokuussa myös myönteisiä koulutusuutisia.

Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari nimittäin kertoi pari viikkoa sitten Hämeen Sanomissa, että Hamkin tutkintomäärät ovat nousemassa kolmasosalla ja vuosittain sisään otettavien opiskelijoiden määrä vähintään 500:lla.

Hämeenlinnan seudun kannalta nämä ovat tietenkin hyviä uutisia. Opiskelijat kaunistavat muuttotilastoja ja jos hyvin käy, osa heistä myös kiinnittyy valmistumisensa jälkeen seudulle. Jos täällä jotain kaivataan, niin uusia veronmaksajia. Toivottavasti tekijöistä vain osataan pitää kiinni.