Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskussairaalan ylilääkärit: Uusi sairaala tarvitaan – Assi turvaa palvelut ja elinvoiman Kanta-Hämeessä 

Kanta-Hämeen tulevaisuuden keskussairaalan suunnittelua ja rakentamista varten perustetun Ahveniston sairaalan allianssin keskeyttäminen on herättänyt keskustelua.

Kollegamme Taisto Talvensaari (HäSa 16.5.) ja Eero Mikkola (HäSa 22.5.) kyseenalaistivat uuden rakennuksen tarpeellisuuden ja Kari Marttinen (HäSa 22.5.) keskittäisi vaativia toimenpiteitä Taysiin.

Uusi Assi-sairaala rakennetaan kantahämäläisiä varten.

40 vuodessa nykyisen keskussairaalan valmistumisen jälkeen lääketiede on kehittynyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Tekniikka on lisääntynyt, diagnostiikka tarkentunut ja hoidot nopeutuneet.

Sairaalassa olevat potilaat ovat entistä sairaampia ja kaipaavat omaa rauhaa yhdessä omaistensa kanssa.

Nykyisin neljäkin potilasta samassa huoneessa

Nykyisillä osastoillahoidetaan usein neljääkin potilasta samassa, levottomassa tilassa, mikä johtaa potilaiden rauhattomuuden lisääntymiseen, verenpaineen nousuun ja valvomiseen.

Potilaan yksityisyyden turvaaminen on myös haasteellista. 1–2 hengen huoneet antavat potilaalle oman rauhan toipumiseen ja mahdollistavat omaisten läsnäolon vuorokauden kaikkina aikoina.

Psykiatrian osastoilla voidaan vähentää mielenterveyslain mukaisten rajoitteiden käyttöä, kun potilailla on enemmän tilaa.

Lisäksi pienemmät potilashuoneet vähentävät sairaalainfektioita, ja myös koronaviruspandemian opetukset on syytä ottaa huomioon.

Kuvantamismenetelmät ovat kehittyneet

Ennen vanhaan kirurgin tärkeimmät työvälineet olivat veitsi ja lanka ja kuvantamisyksikössä pärjättiin röntgenlaittein.

Nykyään toimenpideyksiköissä tarvitaan tähystysvälineistöä, sähköisiä instrumentteja ja paljon muita välineitä. Kuvantamisen ovat vallanneet suuret magneetti- ja PET-laitteet, joilla esimerkiksi syöpä löydetään pienempänä.

Vuodeosastolla hoidettavat potilaat ovat yhä huonokuntoisempia, jolloin vuodeosaston välittömässä läheisyydessä tulee olla nykyaikainen teho-osasto ja valvonta.

Perhekeskeisyys vaatii perhehuoneiden, perheheräämön ja modernien synnytyssalien olemassaolon. Monen sairaalan toiminta on pikkuhiljaa loppunut, kun synnytystoiminta on hiipunut. Ilman synnytyksiä ei ole kustannustehokasta ylläpitää leikkaustoimintaa ja erikoissairaanhoidon päivystystä.

Vanhojen tilojen remontointiin liittyy monia ongelmia

Remontoimalla vanha sairaalakiinteistö nykyaikaiseksi, jäisivät tilat käytännössä liian pieniksi päivystykselle, poliklinikkatoiminnalle, laboratorio- ja kuvantamistutkimuksille, leikkaustoiminnalle ja niitä tukeville heräämölle, teho-osastolle ja vuodeosastoille.

Peruskorjauksen aikaisten väistötilojen rakentaminen tulisi myös erittäin kalliiksi tai ulkopuolisten sairaaloiden ostopalvelut kasvaisivat, koska emme pystyisi hoitamaan kaikkia kantahämäläisiä –  ja silti olisimme tehneet yli 300 miljoonan investoinnin, joka ei kuitenkaan kehittäisi tuottavuutta ja hoitoprosesseja.

Uudet tiloissa laadukasta erikoissairaanhoitoa

Kokonaan uudessa sairaalassa pystymme taas tarjoamaan monipuolista, turvallista ja laadukasta erikoissairaanhoitoa tiloissa, joiden käyttöaste on korkea ja käyttökustannukset (esim. sähkö-, lämpö- ja henkilöstökustannukset) huomattavasti nykyisiä kiinteistöjä matalammat.

Voimme esimerkiksi entisestään tehostaa ja sujuvoittaa sydänpotilaiden hoitoon pääsyä yhteistyössä Sydänsairaalan kanssa. Modernit tilat houkuttelevat myös osaavia ammattilaisia, mikä turvaa palveluita ja elinvoimaa koko Kanta-Hämeessä.

Toimintojen keskittäminen ei ole ollut lähtökohta

Assin suunnittelun lähtökohtana ei ole missään vaiheessa ollut toimintojen keskittäminen Hämeenlinnaan, vaan erikoissairaanhoidon palveluita on jatkossa saatavilla vähintään nykyisellä tasolla myös Forssassa ja Riihimäellä.

Päinvastoin kuin Kari Marttisen kirjoituksessa väitettiin, suurinta osaa maakunnan lonkka- ja polvinivelleikkauksista ei tehdä Coxassa Tampereella. Hämeenlinnassa tehdään noin 800 tekonivelleikkausta vuodessa, kun Coxassa operoidaan noin 300 kantahämäläistä.

Volyymillisesti ja taloudellisesti mitattuna tekonivelleikkaukset ovat selkeästi isoin ortopedinen leikkausryhmä keskussairaalassa, joten niiden säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää.

Olemme täysin vakuuttuneita uuden sairaalan tarpeellisuudesta

Toiminnasta nykyisin vastaavina ylilääkäreinä olemmekin täysin vakuuttuneita uuden Assi-sairaalan tarpeellisuudesta ja sen hyödyistä kaikille maakunnan asukkaille.

Kanta-Hämeen keskussairaalan nykyiset ylilääkärit

(34 allekirjoittajaa)

Lue myös:

Mielipide: Uudesta sairaalasta vähän kallis samba – Suunnistetaan kohti Pirkanmaata (22.5.220)

Uutta keskussairaalaa Kanta-Hämeeseen suunnitellut allianssi keskeyttää toimintansa (13.5.2020)