Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi normaaliaika alkaa tänään

Ravintoloiden ja huvitusten avautuminen ei kuitenkaan tarkoita paluuta entiseen. Talkoohenkeä, suunnitelmallisuutta ja mielenmalttia kysytään vielä pitkälle syksyyn.

Suomi aloittaa tänään pikkuhiljaa paluun uuteen normaaliin. Kesäkuu toi mukanaan monta helpotusta kuukausien ajan jatkuneisiin koronarajoituksiin.

Tästä päivästä lähtien avautuu ravintoloita, museoita, uimaloita ja jopa huvipuistoja. Kaikki eivät avaa oviaan heti, vaan oman aikataulunsa mukaan. Osa paikoista on puolestaan sulkenut ovensa kokonaan, sillä 2,5 kuukauden tauko kassavirrassa oli niille liikaa.

Selvää kuitenkin on, että esimerkiksi kaupunkien keskustoissa on tällä viikolla selvästi enemmän elämää kuin mihin olemme viime aikoina tottuneet.

Aivan entiselleen mikään ei kuitenkaan palaa. Koronapandemia on edelleen syytä ottaa vakavasti, ja sen vuoksi meidän on opeteltava elämää “uudessa normaalissa”.

Esimerkiksi ravintoloiden sisätiloissa olevien asiakaspaikkojen määrää on rajoitettu voimakkaasti. Pöytävaraus on paras tapa varmistaa paikka, jos haluaa syömään juuri tietyllä hetkellä.

Suunnitelmallisuus on valttia muidenkin palveluiden käytössä. Muun muassa Särkänniemen huvipuisto on ottanut käyttöön pakollisen ennakkovarauksen, jotta se pystyy hallitsemaan paikalle pyrkivien asiakkaiden määrää.

Jonoja on todennäköisesti luvassa myös niissä harvoissa kesätapahtumissa, joita tänä kesänä on tarjolla. Esimerkiksi suosittuun Iittalan naivistinäyttelyyn otetaan sisään vain 30 henkilöä kerrallaan.

Viranomaiset ovat reagoineet myös toiseen suuntaan vähentämällä tarpeetonta, yritysten toimintaa haittaavaa byrokratiaa.

Tänä kesänä ravintoloiden terassit levittäytyvät monin paikoin tavallista laajemmille alueille. Se tarkoittaa, että samalla voivat lisääntyä myös niistä aiheutuvat meluhaitat.

Lähistöllä asuvien pahaa mieltä voi toisaalta helpottaa se, että ravintolat sulkeutuvat huomattavan ajoissa, viimeistään iltayhdeltätoista.

Talkoohenkeä, toisten huomioimista ja mielenmalttia tarvitaan vielä pitkään. Jotta toinen aalto vältetään tai se jää mahdollisimman lieväksi, meidän on edelleen huolehdittava hygieniasta ja riittävästä välimatkasta toisiin ihmisiin.