Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olisiko tämä hyvä vuosi käydä todistamassa ikivanha vitsi?

Hallituksen juupas eipäs -leikki kotimaan matkailun ympärillä kesti viime viikon lopulla puoli päivää, mutta loppui lyhyeen. Valtioneuvosto nosti peukun ylös: reissaaminen Suomessa on ok.

Kotiin jäämiseen kannustaminen olisikin ehkä ollut outoa varsinkin siinä valossa, että riihimäkeläinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ehti jo päivittämään sosiaalista mediaa kesämökiltään Puumalasta Etelä-Savosta.

Kotimaan matkailuahan ei ollut kielletty, vaan kyse oli hallituksen suosituksesta. Maakuntarajoilla oli korkeintaan henkiset aidat.

Koronaepidemian vuoksi kuukausitolkulla kotonaan viruneet ihmiset kaipaavat liikkeelle. Sen pystyi näkemään jo viikonloppuna, kun kesä otti niskalenkin keväästä ja lämpö helli kansaa.

Kun koululaiset pääsivät lomalle, mökit taisivat olla monen perheen suuntana.

Ulkomaanmatkailua Suomen hallitus ei suosittele, mutta ilmeisesti asia on ministerien työlistalla tällä viikolla.

Täytyy muistaa, että koronaepidemia ei ole vielä ohi ja tilannetta on seurattava tarkoin.

Ohjeet myös kotimaanmatkoille ovat samoja, joita tässä on toitotettu läpi viime kuukausien: sairaana ei ole syytä matkustaa, tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää, käsiä on syytä pestä usein, käyttää käsidesiä ja yskiä nenäliinaan tai hihaan, ja niin edelleen.

Joka tapauksessa on päivänselvää, että kotimaan matkailulla on nyt iskun paikka.

Tilanne on jo näkynyt myös kysyntäpiikkinä mökkejä välittävissä nettipalveluissa, ja muukin majoitusala lienee kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että suomalaiset löytäisivät myös kotimaiset kaupungit ja niiden hotellit.

Viime vuonna kotimaisten yöpyjien määrä kasvoi majoitusliikkeissä kesä–heinäkuussa reilut 7 prosenttia. Kesän vetoapu oli merkittävä, kun koko vuoden osalta kasvuluvut olivat 4,2 prosenttia. Kanta-Hämeessä kasvu jäi hieman valtakunnan keskiarvon alle, Hämeenlinnassa meni hieman yli.

Kesätapahtumien peruuntuminen ja esimerkiksi huvipuistoja koskevat kävijärajoitukset ovat tietysti jarruttava tekijä, minkä vaikutus nähdään vasta lähikuukausina.

Ikiwanha vitsi kertoo Suomen olevan täynnä kivoja kesäkaupunkeja. Kliseessä on totta toinen puoli, mutta ehkä tänä vuonna se kannattaa käydä toteamassa mahdollisimman monessa paikassa, ennen kuin marraskuu taas tulee ja tyhjentää ne kaikki.