Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastetaan kotimaan matkailu väliaikaisella veronalennuksella

Suomi alkaa palata arkeen, kun koronaepidemian vuoksi asetettuja rajoituksia puretaan. Myös elinkeinoelämä yrittää nousta ahdingostaan, mutta siinä se joutuu tukeutumaan aiempaa enemmän kotimaisen kysynnän vetoapuun.

Kotimainen matkailukesä näyttää, kääntyykö yhteiskuntamme toipumisen tielle. Jokainen euro kotimaiseen matkailuun on euro Suomen elpymiseen. Matkailutoimialat työllistävät yli 140 000 työntekijää kaikkialla Suomessa. Matkailun heijastusvaikutukset muille aloille ovat erittäin suuret: Matkailu luo uusia yrityksiä, infrastruktuuria, työtä ja toimeentuloa.

Onnistuessaan matkailukesä voi olla lähtölaukaus tiellä kohti kannattavaa ja täysivoimaisesti työllistävää toimintaa. Taival katkeaa kuitenkin alkuunsa, ellei ala pysy toimintakykyisenä raskaan alkuvaiheen läpi.

Arvonlisäveron nosto on myrkkyä

Julkisuudessa on väläytetty arvonlisäveron nostoa keinona paikata valtiontaloutta. Eloonjäämisensä kanssa kamppailevalle kotimaiselle matkailulle se olisi täyttä myrkkyä.

Suunnan pitäisi olla aivan päinvastainen. Viimeistään tämä kevät on osoittanut, kuinka nopeasti ja syvästi matkailu- ja ravintola-alan ongelmat heijastuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja koko maan talouteen.

Mallia Saksasta

Takanani on pitkä taival matkailu- ja ravintola-alalla. Kokemukseni pohjalta olen pohtinut parasta keinoa alan nostamiseksi jaloilleen ja tullut yhä uudelleen samaan lopputulokseen: arvonlisäveron väliaikaiseen alentamiseen.

Matkailu- ja ravintola-alan arvonlisäverot vaikuttavat suoraan kuluttajien mahdollisuuksiin käyttää palveluita, ja niiden väliaikainen alentaminen olisi alan nyt tarvitsemaa apua. Anniskelun ja ravintolaruoan vero tulisi alentaa kymmeneen prosenttiin ja majoituspalvelujen viiteen prosenttiin.

Kun ala on polvillaan, se ei kykene tilittämään valtiolle tavallista arvonlisäveromäärää. Jos toiminnan uudelleen käynnistämistä tuettaisiin väliaikaisella veronalennuksella, välttyisi valtio konkurssien aiheuttamilta kustannuksilta ja toimialan kuihtumisesta koituvilta menetyksiltä.

Samalla valtio turvaisi kymmenien tuhansien ihmisten työpaikat ja takaisi itselleen jatkossa tasaisen verotuoton. Onhan verotuksen päätarkoitus aina fiskaalinen, eli mahdollisimman tehokas kokonaistuotto.

Onko toive veronalennuksesta haihattelua?

Sitä se ei ole ainakaan Saksassa, jossa juuri tehtiin päätös arvonlisäveron alentamisesta. Saksalaiset ekonomistit pitävät päätöstä tervetulleena ja tarpeellisena.

Näitä poikkeuksellisia päätöksiä tarvitaan nyt, kun hätä on syvä ja todellinen.

Harri Ojanperä

ketjujohtaja, SOK Matkailu- ja ravitsemiskauppa