Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olisiko aika lopettaa tyhjä menestyshöpinä?

Ison miehen voi kuvitella lyyhistyneenä nojatuoliin. Suusta pääsevät tyttärelle suunnatut sanat: ”Olen epäonnistunut elämässäni lähes täydellisesti.”

Isänsä sanoja muistelee Ilona Herlin kirjassa Koneen ruhtinas. Kirja kertoo yrittäjälegenda Pekka Herlinin elämästä, josta ei ristiriitoja puuttunut. Herlinin rohkean sinnikkyyden ja terävän älyn vastapainona korostui öykkärimäinen ailahtelevaisuus.

Suomen historian ehkä menestyneimmän yrittäjän sanoissa riittää pureskeltavaa näinä menestysinnon aikoina.

En vastusta menestystä, vaan tyhjää menestyshöpinää. Siihen törmää nykyään myös lehdistön linjanvedoissa, sillä joissain mediataloissa halutaan auttaa lukijoita “menestymään”.

Mitä menestys on? Se ei ihan aukene. Eniten yritystä löytyy Kauppalehdeltä, jonka Twitter-sivulla paljastetaan ytimekäs kaava: Tieto + Oivallus + Uskallus = Menestys.

Kaavaa seuraamalla voi päästä hyviin lopputuloksiin, tai sitten ei. Julmilta diktaattoreilta ei ole oivalluksia ja uskallusta puuttunut.

Kaava ei myöskään vastaa kysymykseeni menestyksen sisällöstä. Puhutaanko nyt samasta tavarasta, joka jätti Herlinin takin tyhjäksi? Onko menestys sama asia kuin rikastuminen? Jos näin on, niin sen voisi sanoa suoraan.

”Autamme teitä rikastumaan.” Ei kuulosta niin myyvältä, mutta ainakin olisi selvää, mitä kaupataan. Jos haluaa rahaa, on hyvä kysyä neuvoa niiltä, jotka ovat rikkaita. On kuitenkin turha odottaa, että rikastuminen toisi mukanaan mitään valtaa, statusta tai paksua lompakkoa merkityksellisempää.

Menestys on käsitteenä niin sumuinen, että sen käytöstä voisi luopua ilman tunnontuskia. Jossain tuolla odottavan menestyksen sijaan olisi parempi painottaa hyvää tahtoa ja rehellisyyttä tässä ja nyt.

Kuulostaako pehmeältä? Ehkä, mutta se johtuu väärinkäsityksestä. Nuo arvot eivät ole ristiriidassa Herlinin hienoimpien piirteiden kanssa. Päinvastoin. Ilman rohkeutta ja sinnikkyyttä ei voi olla aitoa hyvää tahtoa. Jos toimintaa ohjaa hyvä tahto, voi joku yrityskauppa tai statusta hivelevä titteli mennä sivu suun. Se on pieni hinta siitä, että elämästä ei jää päällimmäisenä mieleen epäonnistumisen tunne. HÄSA